25-jarig jubileum Martini Ziekenhuis

GRONINGEN

 Het Martini Ziekenhuis viert op zaterdag 19 maart 2016 zijn 25-jarig jubileum met een Open Dag.

Op die dag vindt ook de eerste van een serie Publiekslezingen plaats.  Het jubileumjaar staat in het teken van Al 25 jaar samen voor de beste zorg. Tijdens de Open Dag blikt het ziekenhuis terug en kijkt vooruit. Bezoekers zien wat er in de afgelopen jaren veranderd en bereikt is. Zo kunnen ze bijzondere innovaties bekijken zoals een operatierobot en een virtualrealitybril.  Ook zijn spelers van FC Groningen en Donar aanwezig. Iedereen is  tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom om te genieten van het diverse programma. Het overzicht van alle activiteiten staat op www.samenvoordebestezorg.nl/opendag

Kijkje achter de schermen

Altijd al eens een kijkje willen nemen in een operatiekamer? Of een bezoek willen brengen aan een modern laboratorium? Dat kan tijdens de Open Dag van het Martini Ziekenhuis. Ook de deuren van de ziekhuiskeuken zijn geopend en bezoekers kunnen genieten van de prachtige kunstcollectie en verschillende exposities. Verder presenteren diverse medische afdelingen zich en vertellen ze over de zorg en expertises die zij bieden. Ook organisaties waarmee het Martini Ziekenhuis samenwerkt leveren een bijdrage leveren aan het programma. Zo beantwoorden spelers van FC Groningen en Donar vragen op het sportplein, samen met de artsen die de sporters begeleiden. Ook de hulpdiensten Ambulancezorg Groningen en Brandweer Groningen zijn aanwezig. Dit biedt een unieke kans om een kijkje te nemen in een echte ambulance en brandweerwagen.

Vergeet je knuffel of pop niet

Voor kinderen is er ook genoeg te doen en te beleven tijdens de Open Dag. Zo zijn er speciale berendokters aanwezig in het Martinipaviljoen, die hun knuffel of pop onderzoeken. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten zoals een speciale valtraining. Na het deelnemen aan een aantal activiteiten kunnen kinderen uiteindelijk de arm of het been van de knuffel of pop laten gipsen door de gipsverbandmeesters.

Start reeks publiekslezingen

Tijdens de Open Dag wordt de eerste in een reeks van zes Publiekslezingen gehouden. Terugkerend thema tijdens deze lezingen is een patiëntenverzoek dat het Martini Ziekenhuis mogelijk heeft gemaakt. Zo gaat de eerste lezing over de huid-op-huid keizersnede. Deze werkwijze is ontstaan door een verzoek van aanstaande ouders om ook bij een keizersnede de geboorte van hun kind te zien. Inmiddels  is die huid-op-huid keizersnede nu de standaard in het Martini Ziekenhuis en een revolutie in de verloskunde. Met behulp van semi-live operatiebeelden van een huid-op-huid keizersnede vertellen gynaecologen, anesthesioloog, verpleegkundige en kinderarts tijdens de lezing over deze unieke geboorte. Aanmelden kan op www.samenvoordebestezorg.nl/lezing De Open Dag van het Martini Ziekenhuis is een onderdeel van de landelijke Week van Zorg en Welzijn en van de open bedrijvendag OpenStad in Groningen.

Auteur

Karin Weijs