'De geur van komkommer'

HAREN

De officiële opening van Brouwerij Pivo was een heerlijke eye-opener. Tijdens de officiële opening sprak Tom van Pivo en de Burgemeester van Haren, Pieter van Veen, de aanwezigen toe.  

Tom: "We begonnen 5 jaar geleden met het idee om de Tjechische stijl pils te gaan brouwen en dat deden we in de keuken van onze gezamelijke studentenwoning. Eerst brouwden we 30 liter, daarna 70 liter en aan het eind werd het een indrukwekkende 150 liter. En dat alles deden we op een 4-pits gasstel en dat werkte prima. Door de jaren heen kregen we steeds meer handigheid en reacties. De droom om een brouwerij te starten was aanwezig. In januari 2015 kregen we de mogelijk om te starten. We kwamen uit op de Biotoop in Haren. Uiteindelijk kwam de brouwerij in het aquariumhuis van de Biotoop. David heeft nog tijdens zijn studie het gevechtsgedrag van deze tropische vissen bestudeerd. Het stond er vol met aquaria. Toch zagen we er wat in. We hoopten het eind april alles op de rails te hebben, maar het duurde wat langer, 35 kuub afval verwijderd, de kalk vmet een bijtel van de tegels gekrabt en al het leidingwerk verwijderd, 900 kilo aan oud ijzer. Langzaam kwam die potentiële brouwerij naar voren. Van ouwe koelcellen was het een heel karwei om nieuwe koelcellen op onze maat te maken. Maar het is gelukt. De ketels zijn het belangrijkste deel van de brouwerij. We hebben tweedehands ketels gekocht die op orde gebracht moesten worden. Het aansturen van het brouwsysteem is gedaan door goede vriend”. "Voor de Boheemse bierstijlen die wij nastreven hebben wij ook een specifieke gersttype nodig, namelijk Moravische gerst, dat geeft een heerlijk complex moutprofiel. Ons eerste zakelijke tripje ging naar Oost-Tjechië, naar een mouterij. Ontkiemde gerst heeft de geur van komkommer, wat je niet zou verwachten. Een ander ingrediënt belangrijk voor bier is natuurlijk de hop. We hebben toen ook een lading hop meegenomen en konden eindelijk beginnen met brouwen. Hier werden we blij van, eindelijk gevulde tanks met bier. De eerste brouwsels hebben het niet overleefd. De eerste lading bier was dan ook een triomf. Maar toen zagen we ook pas hoeveel werk het is. We hebben toch al een aardige voorraad opgebouwd. Er zitten alleen nog geen labels op. Kars en ik hebben bijna nog geen label geplakt. Zo komen mijn moeder en Kars zijn vader 1 keer in de week gezellig bij ons zitten. We hebben heel vele geleerd en het was niet gelukt zonder alle hulp die we hebben gekregen". Burgemeester Van Veen : "Wat moet je er wel niet voor over hebben, dan bedoel ik niet alleen het werk, maar hoeveel bier moet je wel niet drinken om uiteindelijk tot een goed biertje te komen. Ik denk ook dat er professioneel veel slokjes genomen moesten worden. Hoe kom je aan je financiën? Je moet het toch maar van je vrienden en familie hebben. Tot en met het etiketten plakken aan toe. Verkopen moet ook gaan gebeuren, het is een beste opgave. Als burgemeester van Haren ben ik natuurlijk apetrots dat we hier een bierbrouwer hebben, want welke gemeente kan dat nu zeggen. We zitten volop in de strijd om al of niet heringedeeld te worden bij Groningen. Maar Groningen heeft al een paar bierbrouwerijen dus we moeten maar zelfstandig blijven want dan hebben we toch een bierbrouwer. Ik word ieder keer weer verrast door de Biotoop, alles vindt hier plaats. Allemaal mensen die met hart en ziel voor hun product werken, op zo'n klein stukje grondgebied, ik heb daar veel waardering voor. Ik hoop van harte dat dat ook zal blijven". Voor meer informatie: www.pivobrouwers.nl of mail naar: info@pivobrouwers.nl Bekijk de trailer op: http://youtu.be/ISs7ohWKz1Q

Auteur

kvanderweide