Succesvol restaurant in de klas

HAREN

Afgelopen weken heeft juf Francien van de Peter Petersenschool in Haren met haar stamgroep Orion over het thema 'Restaurant' gewerkt. De leerlingen hebben binnen dit thema gerekend, een oberopleiding gedaan, zijn op excursie naar het Feithhuis in Groningen geweest en hebben een echt restaurant in de klas georganiseerd voor maar liefst 40 ouders.

Juf Francien: "De laatste schoolweken nog een laatste project met de groep. We wilden graag een thema waarbij we de ouders nog één keer konden uitnodigen. Het werd het thema “Restaurant”. Het moest een echte worden, in de klas, met alles erop en eraan. Ik stelde de kinderen de vraag: “Wat is er eigenlijk allemaal nodig om een restaurant te beginnen?’’ Hoe handig google ook is, niet alles bleek te vinden op het internet. We hadden een expert nodig. “Mijn vader is chefkok!” riep B. Het leek de klas een goed idee om chef-kok Meijer uit te nodigen in de klas. Dit bleek een gouden zet. Hij kon de klas vanuit zijn ervaring als chef-kok veel vertellen. Er werd zeer officieel en democratisch gestemd voor een naam en voor een logo. ‘Het Sterrenrestaurant van ‘Orion’ was geboren." "Tafelindelingen, bedrijfskleding, werkschema’s, menukaarten, de kassa en reserveringen, voor alles werd gezorgd. Voor de reserveringen maakte Q een website, zodat er ook online gereserveerd kon worden. Ter inspiratie zijn we met de hele stamgroep naar het Feithhuis in Groningen geweest. Een inleidend praatje over het Feithhuis onder het genot van een taartje en een glaasje limonade. Vervolgens een rondleiding door het hele pand (inclusief de vriezer waar het -20 graden is), waar dienen de stickertjes in de keuken eigenlijk voor? Na de rondleiding kregen we een workshop van een barista: koffiebonen proeven, espresso maken, melk opschuimen (hoeveel pakken melk per week?) … net echt. Als afsluiting van het bezoek een mini-college over omzet en kosten.. Van 10 euro houd je ongeveer één euro over. Hard werken in de horeca!", vertelt juf Francien. "Afgelopen donderdag opende ons eigen Sterrenrestaurant haar deuren. Wat waren de kinderen zenuwachtig. Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Voordat je de gasten kunt ontvangen in het bedrijf heb je nog veel werk te doen: tafels dekken, de bar op zijn plek, schoonmaken, mise en place klaarmaken, servetten vouwen… Om 12.45 uur was het dan zover. Maar liefst40 ouders hadden zich op hun paasbest gekleed. Door onze maitres werden ze naar hun tafel begeleid. De sommeliers vertelden de klanten wat voor drankjes er geschonken werden en de obers haastten zich naar de keuken. Tijdens het voorgerecht en het nagerecht werden de gasten getrakteerd op een zang- en dansvoorstelling. Wat was het een mooie afsluiting van dit project", zegt juf Francien trots.

Auteur

kvanderweide