UUT Noordlaren | Tia Ebbinge

Haren

De Zuidlaarderbol

In Zuidlaren vindt ieder jaar op de ‘derde dinsdag’ in oktober de Zuidlaardermarkt plaats, ditmaal voor de 817e keer. Als men dagen bezig is met de voorbereidingen, de feesttent op zijn vaste plek wordt gezet en als de kermismensen hun attracties opbouwen, begint bij menigeen het Zuidlaardermarktgevoel te komen. Als de paarden er staan, de veehandelaars er klaar voor zijn en om klokslag zes uur in de morgen de grootste ‘Europese paardenmarkt’ door de burgermeester wordt geopend, kan het los gaan. De vroegstee bezoekers die over de warenmarkt lopen zien de nachtelijke feestgangers uitrusten aan tafels die in en voor de horecagelegenheden staan. Lang geleden werden er al tijdens de paardenmarkt broden gebakken van roggemeel met krenten en rozijnen. In de 20e eeuw door de bakkers opgewaardeerd tot de Zuidlaarderbol. Niets is zo lekker als dit brood, vers gebakken uit de oven, het hoort bij de Zuidlaardermarkt.  De allerlekkerste bollen komen van bakker Hovius vind ik, op zijn zaak staat niet voor niets ‘Echte Zuidlaarderbollen.’ Als ik de bezoekers die van heinde en verre komen langs de 4,5 kilometer warenmarkt met 400 kramen zie schuifelen en ik de één na de ander met een Zuidlaarderbol zie rondlopen dan krijg ik zelf ook trek. Niets is zo fijn om dan zo’n heerlijk stuk bol met koffie te bestellen. Als de markt bijna sluit en ik op huis aan ga kan ik natuurlijk niet zonder bollen thuiskomen. Thuis gekomen zet ik de bol op de tafel, snij er een stuk af en voorzie het van een dikke laag roomboter en dan... heerlijk op de bank met de voetjes omhoog, genieten van mijn Zuidlaarderbol.

Auteur

kvanderweide