Brouwdag d’Olle Grieze bij Pivo Brouwers in de Biotoop

HAREN

Op dinsdag 16 januari is het zover, 16 brouwerijen brouwen gezamenlijk een bier bij bij Brouwerij Pivo Brouwers in de Biotoop in Haren. Hierbij is het de grootste 'collaboration brew' van Nederland.

Op 16 januari wordt de achtste editie van d’Olle Grieze gebrouwen: een Schwarz bier (ondergistend, donker en doordrinkbaar bier met geroosterde tonen, die voornamelijk in midden-Duitsland wordt gebrouwen). Dit jaar is een speciaal jaar, niet alleen omdat het de grootste collaboration brew van Nederland wordt, maar ook omdat het niet alleen door de Groningse brouwers wordt gebrouwen, maar ook door brouwers uit Drenthe en Friesland.

Wat is d'Olle Grieze?

Al acht jaar lang wordt er jaarlijks een d’Olle Grieze gebrouwen, waarbij de opbrengst van het bier naar Stichting Martinikerk gaat voor het onderhoud van het orgel in de Martinikerk. De voorgaande twee keren werd het bier ook in Groninger ketels gebrouwen, bij Martinus en Bax. Dit jaar is de keuze gevallen op onze brouwerij ‘Pivo Brouwers’ in Haren. Samen met brouwers uit Drenthe, Friesland en Groningen wordt de expertise gedeeld en gezamenlijk een recept gemaakt. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van lokale producten, zoals donkere haver en hop geteeld in Groningen. Ook Holland Malt uit de Eemshaven doneert een deel van de mout aan dat afkomstig is van boeren uit het Noorden van Nederland. Het bier wordt geschonken tijdens het grote bierdiner in de Martinikerk op 11 april 2018. Ook wordt er naast het brouwen van d’Olle Grieze een brouwwedstrijd georganiseerd, voor zowel amateurs als professionals. De winnaars van het beste Schwarzbier worden bekend gemaakt tijdens het grote bierfestival in Groningen op zaterdag 14 april 2018. Start brouwdag 16 januari: 09:00 uur Brouwerij Pivo Brouwers, Kerklaan 30, Vleugel E, Haren www.pivo.nl

Auteur

kvanderweide