UUT Noordlaren | Tia Ebbinge

Haren

Het nieuwe jaar inluiden

Voor je het weet zijn de kerstdagen voorbij als je op een ochtend de eerste knal hoort en je kat verschrikt achter het aanrecht verdwijnt. Oud en Nieuw is in aantocht. Op oudjaarsdag in het in onze straat altijd erg gezellig. Er worden oliebollen gebakken, buren gaan bij elkaar buurten en het aftellen kan beginnen. Om twaalf uur zijn de meeste straatbewoners buiten om kijken naar het vuurwerk. Vervolgens verzamelen de meeste Noordlaarders zich tussen alle knallen door bij de Bartholomeuskerk en worden de beste wensen doorgegeven. Daarna wordt traditiegetrouw de kerkklok geluid en een ieder die dat wil kan naar binnen om het oude jaar uit te luiden en het nieuwe in te luiden. Tot slot een borreltje halen en rond een uur of één, als de laatste is geweest om de klok te luiden, weer huiswaarts om bij buren nog tot in de late uren te verpozen. Twee weken na oud en nieuw komen alle dorpsbewoners samen in de Hoeksteen  op de nieuwjaarsreceptie met zelfgemaakte hapjes om te genieten van een ‘hilarische film’, gemaakt én gespeeld door inwoners van Noordlaren. Mijn kat is blij dat de rust is wedergekeerd en ligt spinnend op vensterbank uit het raam de straat in te staren. De Noordlarense Tia Ebbinge verzorgt om de week de rubriek UUT Noordlaren

Auteur

kvanderweide