Bijenweelde Haren | Henk van der Zijden

Haren

Het lengen der dagen

Na de Kerst begint het gelukkig weer. Zodra de zon weer langer gaat schijnen gaat het hart van de imker sneller kloppen. Hoe zou het gaan met de volken? De laatste behandeling tegen de varoamijt vond in december plaats. Deze mijt vormt een ernstige bedreiging voor de bij en moet dan ook bestreden worden. Het volk is in december vaak broedloos en een behandeling met verdamping van Oxaalzuur is dan zeer effectief. De mijten kunnen zich dan immers niet in het broed verschuilen. Daarvoor gebruiken we een elektrisch verwarmd schaaltje waarop wat wit poeder wordt gelegd, dit schuiven we via de vliegopening in de kast. We sluiten de kast goed af en starten het verdampingsproces van ongeveer drie minuten. We laten de boel even afgesloten staan. Het geheel duurt ongeveer een kwartier per kast. De bijen hebben er, volgens de wetenschappers uit Wageningen, zelf niet erg onder te lijden. Na deze behandeling is het wachten op het voorjaar. Zodra de temperatuur buiten boven de 12 graden komt zullen de bijen weer gaan vliegen. Al is het alleen maar om eens lekker te gaan poepen. Ze houden hun poep op, zolang ze in de kast zijn, om het nest niet te bevuilen. Je kunt je voorstellen wat een bevrijding het is als je dan even naar buiten kunt. Met het toenemende zonlicht krijgt de Koningin er ook weer zin in en gaat voorzichtig beginnen met leggen. Ook dat is belangrijk omdat de winterbijen in de komende maanden langzamerhand zullen afsterven. En daar zit een belangrijk zorgpunt voor de imker. Zijn de winterbijen sterk genoeg om er voor te zorgen dat de Koningin ook de laatste winterweken gaat overleven? Gaat de Koningin op tijd weer aan de leg zodat er in het vroege voorjaar weer nieuwe bijen zijn om haar te verzorgen. Is er voldoende stuifmeel en honing (voer) in de kast aanwezig voor de groei van de nieuwe larven en bijen? Komt er nog een periode met vrieskou aan het einde van de winter? Leuk voor de schaatsers, maar minder leuk voor de bijen. Vooral als er daarvoor een periode is geweest met hoge temperaturen en een vroege voorjaarsdracht. Zal er voldoende dracht zijn als de bijen weer kunnen gaan vliegen? Met het lengen der dagen stijgt ook het optimisme dat het ook dit jaar weer goed zal komen. En dat hoop ik ook voor u. Ik wens u een goede gezondheid en veel geluk toe in het nieuwe jaar.

Auteur

kvanderweide