Lezing: Natuurlijk moestuinieren

ZUIDLAREN

Groei & Bloei afdeling Zuidlaren e.o. houdt op maandag 22 januari een lezing over natuurlijk tuinieren met Bokashi. De lezing wordt verzorgd door Simone Vos van EM Agriton Natuurlijk actief.

Voor het verwerken van alle etensresten en andere groene resten is Bokashi een uitstekende oplossing. Bokashi is Japans en betekent ‘goed organisch gefermenteerd materiaal’. Alle resten, ook schillen en gekookt voedsel kunnen worden gefermenteerd en uiteindelijk weer aan de bodem worden teruggegeven.

Goede bodemvruchtbaarheid

Een gezonde plant begint met een gezonde bodem. Een goede bodemvruchtbaarheid is essentieel voor de vitaliteit van planten. Gezonde planten hebben namelijk een betere weerstand tegen ziekten. Een eenvoudige en duurzame manier om de bodemvruchtbaarheid te bevorderen is het bemesten met Bokashi. Bokashi is Japans en betekent ‘gefermenteerd organisch materiaal’. Met de Bokashi-keukenemmer kunt u alle etensresten (ook alle schillen en gekookte resten) omzetten tot een waardevol organisch materiaal voor de bodem. Door het toevoegen van de Effectieve Micro-organismen (EM) -een soort startcultuur- gaan de resten fermenteren en niet rotten. Geen vervelende geurtjes en vliegjes meer. Op deze avond wordt verder uitgelegd wat de verschillen zijn tussen compost en fermentatie, hoe u zelf eenvoudig Bokashi kunt maken en wat de waarde is voor de bodem.

'Startcultuur'

EM is een mengsel van vrij in de natuur voorkomende Effectieve Micro-organismen. Het is een combinatie van nuttige, opbouwende micro-orga¬nismen, die vrij in de natuur voorkomen en niet gemanipuleerd zijn. EM is breed inzetbaar en verbetert onder meer de bodemkwaliteit, bodemvruchtbaarheid, groei en kwaliteit van gewassen aanzienlijk. EM wordt gebruikt om de natuurlijke weerstand van bodem, plant, water, mens & dier te verhogen. EM-Technologie wordt niet alleen in door particulieren gebruikt, maar ook met succes toegepast door de professionele land- en tuinbouw. Deze lezing is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van Groei & Bloei. Leden betalen € 4,00 entree, niet-leden € 6,50. Speciaal voor leden van de Volkstuinvereniging Zuid-Es uit Zuidlaren geldt bij deze lezing ook het leden-entreetarief van € 4,00. In de entree is tweemaal een consumptie (koffie/thee) begrepen. Locatie: De Ludinge, Ludinge 4, Zuidlaren Datum: maandag 22 januari 2018 Aanvang 20.00 uur, einde ca. 22.00 uur www.zuidlaren.groei.nl www.emnatuurlijkactief.nl

Auteur

kvanderweide