Lezing over evacués in de Tweede Wereldoorlog

TYNAARLO

Op uitnodiging van de Historische Vereniging Tynaarlo verzorgt Janny van Zanten, oud inwoonster van Tynaarlo, tijdens de nieuwjaarsreceptie op 25 januari een lezing over evacués in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan het einde van 1944, hebben Amerikaanse troepen Zuid Limburg bevrijd, maar het midden en noorden van deze provincie is nog in het handen van de Duitsers die er een waar schrikbewind uitoefenen. Veel mannen worden opgepakt en naar het Ruhrgebied getransporteerd om daar in de oorlogsindustrie te werken. De overige inwoners worden van huis en haard verdreven en na soms dagen wachten op onverwarmde stations met treinen, samengesteld uit goederen- en veewagons, via Duits grondgebied, naar het noorden van Nederland geëvacueerd.

Station Vries-Zuidlaren

In de tweede helft van januari 1945 komt een deel van deze evacués aan op het station Vries-Zuidlaren en worden door de plaatselijke bevolking opgevangen. Ook een aantal van deze evacués worden in het dorp Tynaarlo bij gezinnen ondergebracht. Nog steeds worden er met sommige evacués, zoals uit Roermond, nog warme contacten onderhouden. Over deze evacuatie hebben Goff Miedema en Janny van Zanten een boek geschreven dat in april 2015 gepubliceerd is onder de titel “Onze trein ging naar het noorden”. Janny komt daar tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst over vertellen. Het treffen vindt plaats in Café Centraal aan de Dorpsstraat 8 in Tynaarlo en begint om 20.00 uur. Naast leden zijn belangstellenden tegen betaling van een kleine vergoeding ook van harte welkom.

Auteur

kvanderweide