Zoete woordjes | Jaap Matthijs Jansen

Haren

De toekomst voorspeld

Lieve lezertjes, nu het nieuwe jaar zijn intrede heeft gedaan, voel ik dat u vol spanning zit: wat zal dit jaar u brengen, welke piekjes en ravijntjes liggen in ’t verschiet? Ik heb heel veel Tibetaanse thee gedronken, esoterische muziek beluisterd, mijn kamer feng shui ingericht, tarotkarten getrokken, quinoa gekauwd, mandala’s gehaakt, met een wichelroede in de hand yoga beoefend, in wierookwalmen gemediteerd, helemaal zen een yin-en-yangteken gekerfd in een eikenboom bij volle maan – kortom, ik heb al mijn voorspellende gaven aangeboord. En oh, het wordt een énig jaartje! We beginnen in januari met een herdenking van de Spaanse griep. In februari verschijnt op het wereldwijde web en in de kranten de inmiddels vijftigjarige foto van een Vietcongkapitein die wordt neergeschoten, maar de huiver en ontsteltenis die die foto ook nu nog teweeg brengt, wordt gecompenseerd door de viering van de honderdste verjaardag van wijlen Hella Haasse en door de Olympische Winterspelen in Pjongtsjang. In maart doen we het rustig aan: dan herdenken we alleen Claude Debussy en besteden commerciële televisieprogramma’s aandacht aan de vijftigste verjaardag van Martijn Krabbé. De lente brengt gewichtiger zaken, zo voel ik mijn aura. In april bedanken wij de Heer voor het honderdjarig bestaan van de SGP, viert de Club van Rome haar gouden jubileum en bespreken sportrubrieken de legendarische Fanny Blankers-Koen, die honderd jaar geleden geboren werd. Ter nagedachtenis van Martin Luther King jr., vijftig jaar geleden vermoord, vinden in heel Amerika herdenkingen plaats, en doet een zekere heerschap ‘Trump’ simpele uitlatingen op sociale media. Tegen het einde van die maand zal de Koning ons oproerige gewest bezoeken en zeggen dat Hij dat rare Forum-gebouw heel mooi vindt. Maar ik krijg van gene zijde nog meer door... In de zomer en in het najaar blijven we lekker herdenken: de moord op de Romanovs, de geboorte van Nelson Mandela, het einde van de Eerste Wereldoorlog, gouden jubilea voor de Fabeltjeskrant en Led Zeppelin, veertig jaar Grease, honderd jaar Novemberrevolutie, 200 jaar Rijksmuseum van Oudheden, 400 jaar Synode van Dordrecht… En temidden van al die terugblikken mogen we in november, bij de gemeenteraadsverkiezingen, ook zélf weer geschiedenis schrijven! Ten slotte heeft de voorzienigheid mij toegefluisterd dat we ook dit jaar weer veel burgercomités, aardbevingen, pietendiscussies, vuurwerkletsel, vluchtelingen, rechts-populisme en Amerikaanse schietpartijen mogen verwachten. Maar dat spreekt voor zich.

Auteur

kvanderweide