Een kennismaking met Koken & Kletsen

HAREN

Sinds 2013 coördineert en organiseert Yvonne Swiers-Veenstra maandelijks Koken en Kletsen bij De Mikkelhorst in Haren. In 2013 kwam Yvonne als vrijwilligster te werk bij Vluchtelingenwerk Torion op het inloopspreekuur en nam indertijd de coördinatie en organisatie van Koken en Kletsen van de  voormalige coördinator, die dit concept heeft bedacht, over. Yvonne vertelt meer over dit bijzondere multiculturele evenement.

Yvonne: "Sinds tweeënhalf jaar is Koken en Kletsen niet meer een onderdeel van Torion, maar het volledig particulier geworden.  We krijgen geen subsidie, dus ben ik afhankelijk van de inkomsten die we op zo’n dag mogen ontvangen. Hier worden de inkopen mee gedaan en alle andere kosten mee gedekt. Ik ben dan ook erg blij met de steun van zorgboerderij de Mikkelhorst, die haar prachtige locatie en faciliteiten beschikbaar stelt, met Jumbo, die mij drie keer per jaar wijn doneert en natuurlijk met Torion, waar ik gebruik mag maken van kantoorruimte en administratieve faciliteiten."

Integratie

Inmiddels is Koken en Kletsen een mooi en succesvol integratie-evenement geworden om nieuwkomers in Haren kennis te laten maken met andere inwoners. Iedere maand mag Swiers dit evenement voor ongeveer 55 mensen organiseren, met behulp van een hecht en enthousiast team vrijwilligers van verschillende nationaliteiten.

Vriendschappen

Yvonne: "Elke maand proberen wij een maaltijd samen te stellen van een andere nationaliteit, zoals gerechten afkomstig uit Iran, Guinee, Sierra Leone , Syrië en Birma. Ter afwisseling nodig ik wel eens een van de gasten uit om te koken, ook organiseerde ik een Suikerfeest. Onze nieuwkomers in Haren worden uitgenodigd voor Koken en Kletsen, samen met belangstellende autochtone Nederlanders nemen zij plaats aan tafel. Zoveel mogelijk worden bij de tafelschikking alle nationaliteiten door elkaar gehusseld. Gezelligheid, lekker eten staan voor op en vriendschappen ontstaan."

Vluchtelingenwerk Noord Nederland

Onlangs was Yvonne uitgenodigd door de projectontwikkelaar Vluchtelingenwerk Noord Nederland om uitleg en advies te geven over Koken en Kletsen. Omdat zij graag dit concept willen gebruiken om Koken en Kletsen ook op te zetten in de drie noordelijke provincies. Koken en Kletsen is uniek in Nederland. Koken en Kletsen, vindt meestal de laatste woensdag van de maand plaats (niet in juli, augustus en december). De kosten zijn 10,- euro p.p. excl. de drankjes (sap, cola 1,- euro en wijn 2,- euro). Inloop is vanaf 18.00 en om 18.30 gaat iedereen aan tafel. Op 24 en 26 mei staat Yvonne  met een aantal vrijwilligers, op uitnodiging van de Feestweek Oosterhaar, met een grote kraam bij het Buurthuis De Mellenshorst in Haren om Hareners en andere belangstellenden van Syrisch en Afrikaans eten te laten genieten. De eerstvolgende Koken en Kletsen is op woensdag 28 februari! Voor meer informatie zie de Facebookgroep Koken en Kletsen of neem contact op met Yvonne via kokenenkletsen@torion.nl.

Auteur

kvanderweide