Brouwdag d’Olle Grieze | FOTO's

HAREN

16 brouwerijen brouwden 16 januari gezamenlijk een bier bij bij Brouwerij Pivo Brouwers in de Biotoop in Haren. Dit was de de grootste 'collaboration brew' van Nederland.

De achtste editie van d’Olle Grieze werd gebrouwen: een Schwarz bier (ondergistend, donker en doordrinkbaar bier met geroosterde tonen, die voornamelijk in midden-Duitsland wordt gebrouwen). Gebrouwen door de Groningse brouwers en brouwers uit Drenthe en Friesland. Expertise werd gedeeld en gezamenlijk werd er een recept gemaakt. Er werd gebruik gemaakt van lokale producten, zoals donkere haver en hop geteeld in Groningen. Ook Holland Malt uit de Eemshaven doneerde een deel van de mout, afkomstig van boeren uit het Noorden van Nederland. Al acht jaar lang wordt er jaarlijks een d’Olle Grieze gebrouwen, waarbij de opbrengst van het bier naar Stichting Martinikerk gaat, voor het onderhoud van het orgel in de Martinikerk. De voorgaande twee keren werd het bier ook in Groninger ketels gebrouwen, bij Martinus en Bax.

Bierfestival

Het bier wordt geschonken tijdens het grote bierdiner in de Martinikerk op 11 april 2018. Naast het brouwen van d’Olle Grieze was er ook een brouwwedstrijd voor amateurs als professionals. De winnaars van het beste Schwarzbier worden bekend gemaakt tijdens het grote bierfestival in Groningen op zaterdag 14 april 2018

Auteur

kvanderweide