Nicolai in concert

HAREN

 Het Nicolaï Ensemble geeft op vrijdag 9 februari onder leiding van Jan Harryvan een Avondmuziek in de Dorpskerk van Haren. Op het programma staan werken van Felix Mendelssohn- Bartholdy (1816-1847).

Mendelssohn was een van de grote muziekvernieuwers van de 19de eeuw. Hij was directeur van het conservatorium van Leipzig en kreeg de muziek van een oudere stadgenoot onder ogen: Johann Sebastian Bach. Tot die tijd was Bach eigenlijk vergeten, maar dankzij Mendelssohn kreeg hij weer waardering. Bekend is het verhaal hoe Mendelssohn de eerste heropvoering van de Matteuspassion organiseerde: begeleid door een piano en met weglating van verschillende ‘ingewikkelde’ of ‘saaie’ aria’s. Wij zouden het nu niet meer om aan te horen vinden, maar de muziek van Bach sloeg wel in. Mendelssohn componeerde zelf veel a capella koorwerken en bekende oratoria over bijbelse figuren. Zoals Bach na zijn dood in vergetelheid raakte, zo gold de muziek van Mendelssohn lange tijd als oninteressant. Koren en orkesten die zichzelf respecteerden zetten zijn muziek niet op hun programma. Vooral na de Tweede Wereldoorlog is dat veranderd en beleeft zijn muziek een revival. Het Nicolaï Ensemble doet daaraan mee en zingt drie indrukwekkende motetten, maakt een uitstapje naar een paar luchtige liederen van Felix en zijn zuster Fanny, en Marius van Delden, cello, zal met Jan Harryvan op het orgel een bijdrage leveren. Op 9 februari kunt u een gevarieerd programma op naam van ‘Mendelssohn’ horen: Verleih Uns Frieden voor koor, van Felix Mendelssohn Morgengruss voor koor, van zus Fanny Mendelssohn Lied ohne Worte voor piano en cello Ruhetal voor koor Preludium en Fuga opus 37, voor orgel Herr nun lassest Du (lofzang van Simeon), koor Jauchzet dem Herrn alle Welt (Psalm 100), koor Meine Seele erhebet den Herrn (Lofzang van Maria), koor, allemaal van Felix Mendelssohn Bartholdy Er is geen pauze. Na afloop wordt u een drankje (wijn of vruchtensap) aangeboden. De entree is € 12,50. U kunt kaarten via koorleden verkrijgen, via info@nicolaiensemble.nl, bij Boekhandel Boomker of bij de ingang van de kerk op 9 februari, op de avond zelf.  Voor meer informatie over het Nicolaï Ensemble: www.nicolaiensemble.nl Koorwerken van Mendelssohn door het Nicolaï Ensemble Vrijdag 9 februari 20.00 uur, Dorpskerk Haren

Auteur

kvanderweide