Lezing over “Nachtschrijver”, een blinde dichter

HAREN

Jannie Regnerus spreekt op donderdagavond 8 februari bij boekhandel Boomker over haar vorig jaar verschenen roman “Nachtschrijver”. Zij liet zich voor dit boek inspireren door haar gesprekken met Tsjêbbe Hettinga (1949-2013), de Friese dichter die als jonge man blind werd.

“Nachtschrijver” van Jannie Regnerus gaat over Hannah, een restaurator in het Rijksmuseum. Het is haar werk om schilderijen te ontdoen van troebel vernis om de oorspronkelijke kleuren en details tevoorschijn te halen. Per toeval stuit ze op het werk van een blind geworden Friese dichter. Als ze hem hoort voordragen tijdens een poëziefestival weet ze dat ze deze man wil ontmoeten. Ze voelt een sterke verwantschap met hem, met de manier waarop hij in zijn geheugen door veertig jaren duisternis heen moet graven om daaronder weer bij het licht en de kleuren te komen, de beelden uit zijn jeugd van het Friese oerlandschap waarin ook Hannah opgroeide. Ze besluit hem achterna te reizen naar het Waddeneiland waar hij iedere zomer kampeert en stuurt aan op een ontmoeting. In intieme gesprekken verkennen ze de werking van het geheugen, de verbeelding en het scheppingsproces. Regnerus publiceerde eerder reisboeken en onder meer de romans “De ent” en “Het lam”. Die laatste werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs. Haar boek “Het geluid van vallende sneeuw” werd bekroond met de Bob den Uyl-prijs. Donderdag 8 februari 2018 Aanvang: 19.30 uur Boekhandel Boomker, Rijksstraatweg 205, Haren Entree € 6.00 Aanmelden per mail via geboektinharen@gmail.com

Auteur

kvanderweide