Open Dag TBS Nederland – FPC Dr. S. van Mesdag

GRONINGEN

Op zaterdag 17 maart 2018 openen zeven forensisch psychiatrische centra en klinieken hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 5 februari om 07.00 uur.

Met deze Open Dag sluit TBS Nederland aan bij de Nationale Week van Zorg en Welzijn die van 12 tot en met 17 maart 2018 plaatsvindt. Deelnemende forensisch psychiatrische centra (fpc’s) en klinieken (fpk’s): • FPK de Beuken, Boschoord • FPC Van der Hoeven Kliniek, Utrecht • FPC Van der Hoeven Kliniek (locatie De Voorde), Amersfoort • FPC de Kijvelanden, Poortugaal • FPC Dr. S. van Mesdag, Groningen • FPC de Oostvaarderskliniek, Almere Buiten-Oost • FPC Pompestichting, Nijmegen • FPC Pompestichting (locatie LFPZ), Zeeland • FPC de Rooyse Wissel, Venray

Inschrijven

Inschrijven voor de Open Dag is verplicht en kan van maandag 5 februari om 07.00u tot en met zondag 25 februari via www.tbsnederland.nl. Het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. De minimumleeftijd voor deelname is 12 jaar. Personen onder de 18 jaar krijgen alleen toegang als zij worden begeleid door een volwassene. Om bezoekers aan te melden, heeft u van alle bezoekers de nummers van hun legitimatiebewijs, hun adresgegevens en geboortedatum nodig.

Wat is er te zien?

Ieder fpc en iedere fpk vult de Open Dag op een andere manier in. Op de website is meer informatie te vinden over de programma’s van alle deelnemende instellingen.

Programma FPC Dr. S. van Mesdag

Tussen 10.00 en 17.30 uur zijn maximaal 680 bezoekers van harte welkom in FPC Dr. S. van Mesdag. Na een korte film over de behandeling in de Mesdag maken de bezoekers op eigen gelegenheid een wandeling door het gebouw. Onderweg vertellen verschillende medewerkers hen over hun werk, krijgen zij meer inzicht in de arbeidsmogelijkheden en therapieën in de Mesdag en krijgen ze informatie over de geschiedenis van de Mesdag vanaf 1884. De verwachting is dat een bezoek tussen de 1,5 en 2 uur duurt.

Hoe beoordelen bezoekers van eerdere Open Dagen dit initiatief?

Tijdens de laatste Open Dag op 19 maart 2016 bezochten ruim 1600 bezoekers een fpc of fpk. De openheid en betrokkenheid van medewerkers en patiënten maakten veel indruk op bezoekers. Veel bezoekers gaven aan door de Open Dag nieuwe inzichten te hebben verkregen, onder meer over het verschil tussen detentie en behandeling, de sfeer en leefomstandigheden in een kliniek en het belang van verlof.

TBS Nederland

In 2018 is het de vierde keer dat fpc’s en fpk’s gezamenlijk een Open Dag organiseren. De fpc’s en fpk’s werken samen onder de naam ‘TBS Nederland’. Op de gezamenlijke website www.tbsnederland.nl wordt informatie over tbs centraal en eenduidig aangeboden en wordt een visie gegeven op actuele onderwerpen binnen de tbs-sector.

Auteur

kvanderweide