Haren Leeft! | Arnold Heikamp

Haren

Gratis cactus

De liefhebbers van reuring troffen het de afgelopen tijd maar weer. Dorpsfonds Haren introduceerde het Rondje Haren, en meteen schoot een deel der dorpelingen in de mopperstand. In verscheidene media spetterde de kritiek als slechte boter in een hete pan. Het Harener Weekblad mocht zelfs een nogal uitgebreide Ingezonden Brief begroeten (zie website). Of het anonieme Twittervolkje ook in deze meningensoep roerde heb ik niet uitgezocht. Waarschijnlijk wel. De teneur van de onvrede is samen te vatten in twee woorden: infantiel gedoe. Waar ging het over? Rondje Haren! Een gemarkeerde looproute in het centrum, om het ‘shoppen’ voor de gewone mensen te vereenvoudigen. Er was namelijk behoefte aan een ‘duidelijke shoppingroute’. Als bonus heeft het Dorpsfonds ook nog ‘gratis wifi’ geregeld. Die wifi schijnt nog niet te functioneren, maar dat komt in orde. Heus. De route bestaat uit een reeks dunne palen met een groen “Rondje Haren” bord. Deze palen zijn verbonden door een reeks grijze reuzenbloempotten, die we al kennen van het Raadhuisplein. De eerste vraag die deze aktie bij mij opriep was: Wat mankeert er aan de woorden winkelen en winkelroute? Vraag twee: Hoezo behoefte aan een duidelijke route? Mij is niets gevraagd. Mocht dat wel gebeurd zijn, dan zou ik geantwoord hebben: ‘Nee, natuurlijk heb ik daar geen behoefte aan. Ga weg!’ Dus ik snap de commentaren wel. Maar ik heb ooit iemand uit het zo langzamerhand onontkoombare deskundigencircuit horen beweren dat je moet denken in kansen. Laten we dat dan maar eens een keer doen. Als we het hebben over kansen, denken we aan kansen benutten. Want anders heb je niks aan die kansen. Vertaald naar Rondje Haren: leuk allemaal, die grauwe bloempotten en wifi, maar daar scoor je niet mee. Wil je het publiek inpakken, figuurlijk gesproken, dan dien je met zwaarder geschut te komen. Maak van Rondje Haren bijvoorbeeld een speurtocht! Hang bordjes met vragen en opdrachten aan de palen (zorg wel voor bordjes die tegen hufters bestand zijn, want hufters heb je overal). Elke week nieuwe vragen ophangen. Alle antwoorden goed? Een stempel op je Speurkaart. Volle kaart? Gratis ijsco! Of gratis puut patat. Of gratis cactus. Maakt niet uit, zolang het maar gratis is. Noem dit prijzenfestival Rondje van de Zaak. Wel even afstemmen met de georganiseerde middenstand wie die stempels gaat zetten en wie voor de kosten opdraait. En nog even over die saaie bloempotten: laat ze beschilderen door lokale kunstenaars. Hebben we er zomaar een kleurrijke attractie bij. Kansen!

Auteur

kvanderweide