Sneeuwklokjesvirus in de Hortus

HAREN

De sneeuwklokjes bloeien in de Hortus! Bent u al aangestoken door het sneeuwklokjesvirus en al een echte galanthofiel (dat wil zeggen idolaat van sneeuwklokjes)? Ga in ieder geval eens kijken bij de Hortus, misschien raakt u ook in vervoering van deze teer ogende maar zeer weerbestendige plantjes. Op zondag 11 februari wordt in de Hortus Haren een rondleiding gehouden over sneeuwklokjes en andere winterbloeiers

Sneeuwklokjes zijn bolgewassen die bloeien in het vroege voorjaar, en is familie van de narcis. De officiële naam voor het “gewone” sneeuwklokje is Galanthus Nivalis, dat is afgeleid van het Grieks en betekent melkbloem in de sneeuw. Het sneeuwklokje staat voor hoop en verwachting van de lente. Er zijn wel 20 soorten en dan ook nog eens meer dan 500 cultivars (door de mens geselecteerd en vermeerderd). Galanthofielen hebben het dit seizoen druk en reizen stad en land af voor bijzondere soorten en gaan naar speciale sneeuwklokjesfestivals en evenementen. Voor sommige bolletjes wordt soms wel meer dan 100 Engelse pond per stuk neergeteld. De duurste aankoop was wel de Galanthus 'Elizabeth Harrison', een sneeuwklokje met goudgele accenten, dit bolletje wisselde in februari 2012 van eigenaar voor het mooie bedrag van £ 725,00! De sneeuwklokjes staan in de Hortus onder andere in de Laarmantuin en de rotstuin. Hortus Haren, Kerklaan 34 Haren

Auteur

kvanderweide