Schaatskoorts in Noordlaren

NOORDLAREN

Noordlaren is weer in de ban van de eerste marathon op natuurijs. Volgens voorzitter Jan Geert Veldman van ijsvereniging De Hondsrug hebben we twee of drie dagen vorst nodig. Als het maandag en dinsdagnacht rond de -6 wordt, dan kan er woensdag al worden geschaatst.

Na het weekend daalt het kwik in de nachten onder nul en overdag ligt de temperatuur rond het vriespunt. Als het goed gaat, wordt er zondagavond en/of nacht begonnen met het besproeien van de baan. De temperatuur overdag is bepalend, als het boven nul is en de zon schijnt op de baan, dan is het ijs zo weg. Zaterdagochtend krijgen de baan en de kantine van de ijsvereniging een grote schoonmaak. Volgens Veldman wordt er halverwege de week hoe dan ook gescheuveld. Of dat door de marathonrijders gebeurd of door de recreanten is nog even afwachten.

Auteur

kvanderweide