Extra concert Annette Scholten en Nanke Flach

EELDE

Op 9 februari presenteren Annette Scholten (lame sonore) en Nanke Flach (piano) hun debuut-cd in Museum Vosbergen in Eelde. Het is snel gegaan met de beschikbare kaarten voor deze cd-presentatie van het Groningse duo, de zaal is volledig uitverkocht. Omdat er meer aanmeldingen waren dan beschikbare plaatsen is er op zondag 11 februari een extra concert ingelast.

De cd bevat afwisselend klassiek repertoire, van Pergolesi tot nieuwe, voor deze combinatie geschreven composities. Er wordt muziek van de cd uitgevoerd, afgewisseld met toelichtingen van de musici, componisten en instrumentenbouwers. Aanvang extra concert 11 februari om 17:00 uur. Reserveren kan via 050-3081291 of info@museumvosbergen.nl

De lame sonore ‘classique’

De lame sonore (letterlijk ‘klinkend blad’) is een relatief onbekend muziekinstrument, verwant aan de zingende zaag. Het is een van oorsprong Frans instrument, ontworpen door Jacques Keller. Scholten ontwikkelde, in samenwerking met anderen, het instrument verder tot de lame sonore ‘classique’ waarbij het o.a. werd voorzien van een klankkast. Hierdoor is de toon groter en rijker geworden en is een uniek instrument ontstaan. De klank van de lame sonore wordt vaak vergeleken met die van de menselijke stem en heeft al verschillende componisten geïnspireerd om muziek voor het instrument te schrijven. De composities van Hans Bakker en Tjalling Wijnstra, speciaal voor Scholten en Flach geschreven, hebben een bijzondere plek op deze cd gekregen.

Annette Scholten en Nanke Flach

Scholten en Flach zijn met dit instrument inmiddels zeker geen onbekenden meer. In 2014 wonnen ze een eervolle vermelding tijdens het internationale muziekconcours Ibla Grand Prize op Sicilië. In 2015 maakten ze op uitnodiging van dit concours een tweeweekse tournee door de Verenigde Staten, waarbij zij ook hun debuut maakten in de beroemde Carnegie Hall in New York. In Nederland waren Scholten en Flach diverse keren live te horen op Radio4 en bij verschillende regionale omroepen. Scholten soleerde met de lame sonore bij verschillende orkesten, waaronder Filharmonie Noord. Ook werkte ze samen met het Asko|Schönberg Ensemble en een ensemble bestaande uit leden van het RFO en NedPho. www.annettescholten.nl www.nankeflach.nl www.museumvosbergen.nl

Auteur

kvanderweide