Jikke van der Spek over "De schilders van de Ploeg"

HAREN

Kunsthistorica Jikke van der Spek is een van de redacteuren van het jubileumboek "De schilders van de Ploeg" en geeft op 15 februari de lezing 'Avant-garde in Groningen. de Ploeg 1918-1928', in het Gorechthuis in Haren. "De schilders van de Ploeg" vertelt het verhaal van een bijzondere en onvervangbare groep kunstenaars die zich met weerhaken in de Nederlandse kunstgeschiedenis heeft vast weten te zetten.

Overzichtstentoonstelling en evenementen ter gelegenheid van 100 jaar De Ploeg

In 2018 is het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg opricht. Ter gelegenheid daarvan brengt het Groninger Museum van 26 mei tot en met 4 november 2018 een grote overzichtstentoonstelling. Daarnaast is de Stichting 100 jaar De Ploeg opgericht die zich ten doel stelt die tentoonstelling te laten uitgroeien tot middelpunt van een manifestatie met talloze activiteiten rond De Ploeg.

Lont in het kruitvat

De tentoonstelling besteedt bijzondere aandacht aan het culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw, een klimaat waarin De Ploeg is ontstaan. Daarbij gaat het om het onderscheid tussen 'oud en nieuw', en alle spanningen die daartussen bestaan. De sfeer is al explosief, de oprichting van De Ploeg in juni 1918 is de spreekwoordelijke lont in het kruitvat.

Stichting 100 jaar De Ploeg

Speciaal ter gelegenheid van het jubileumjaar is een stichting in het leven geroepen die een groot aantal activiteiten rond het jubileum gaat organiseren. Zo verschijnt er een nieuw overzichtsboek en zijn er plannen voor symposia, muziekvoorstellingen en wandelroutes. Donderdag 15 februari 2018, 20.00 uur Gorechthuis Entree € 6,- Leden van 't Nut gratis Aanmelden gewenst via boomkernieuws@boomker.nl

Auteur

kvanderweide