Ravel Trio geeft Dorpskerkconcert

HAREN

Het Ravel Trio, met de Winnaar van de Vrienden van het Prins Claus Prijs op het Peter de Grote Festival 2017, met Lotus de Vries op altviool, Oxana Thijssen op harp en Mirna Ackers op dwarsfluit, treedt zondag 4 maart op in de Harener Dorpskerk. Met trio's van Debussy, Ravel en Faure, prachtig bewerkt voor altviool, harp en dwarsfluit.

Ravel Trio

Het Ravel Trio werd in 2014 opgericht door altvioliste Lotus de Vries, harpiste Oxana Thijssen en fluitiste Mirna Ackers. Zij zijn allen laureaten van het prestigieuze Prinses Christina Concours en hebben elkaar ontmoet tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam. De fluitiste, Mirna, heeft een aantal werken voor het trio gearrangeerd. Het eerste stuk dat zij als ensemble samen speelden is ‘Sonatine en trio’ van Maurice Ravel, naar wie ze zich hebben vernoemd. Het Ravel Trio geeft regelmatig concerten in verschillende kamermuziek series door heel Nederland, zo speelden zij onder andere in de Nieuwe Kerk te Den Haag en Museum de Buitenplaats in Eelde.

Lotus de Vries

Lotus de Vries (1996) begon op viool op vijfjarige leeftijd. Rond haar twaalfde kwam de altviool in beeld en in 2011 werd toegelaten tot het Prins Claus conservatorium, waar ze les kreeg van Ervin Schiffer. Sinds 2014 studeert ze bij Francien Schatborn en Sven Arne Tepl aan het Conservatorium van Amsterdam. Naast het Ravel Trio speelt Lotus in het Helikon Kwartet en regelmatig bij het Camerata van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Noord Nederlands Orkest en Het Ballet Orkest. Lotus heeft masterclasses ontvangen van o.a. Nobuko Imai, Antoine Tamestit, Jürgen Kussmaul, Máté Szücs, Emmy Verhey, Isabelle van Keulen, Daniel Bard, Leo de Neve, Hartmut Rohde en Gilad Karni. Zij won prijzen bij het Prinses Christina Concours en ontving, naar aanleiding van haar deelname aan het Peter de Grote Festival 2017, de Vrienden van het Prins Claus Conservato-rium Award. Lotus soleerde met de Filharmonie Noord in het nieuwe altvioolconcert van Leo Smit (2015).

Oxana Klara Thijssen

In het leven van Oxana Thijssen (1995) speelt de harp van kinds af aan een belangrijke rol omdat haar oudere zus harp speelde. Zelf begon ze in haar zesde levensjaar op de harp. Zij volgde haar eerste harplessen aan de Muziekschool in haar woonplaats Venlo. Op haar elfde werd zij toegelaten tot de Jong Talentenklas van het Arnhemse Conservatorium en in 2011 werd zij toegelaten tot de Jong Talentenklas van het conservatorium in Amsterdam. Onlangs is zij daar afgestudeerd voor haar bachelor bij Erika Waardenburg. Ze heeft veel succes gehad in verschillende concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours en het Rosa Spier Harp Concours. Sinds 2012 geeft Oxana regelmatig solorecitals en trad zij als soliste op in harpconcerten van Glière en Ginastera (2014 en 2016). Samen met Kasper Schonewille vormt zij een piano-harp duo. Oxana beschikt over een breed repertoire, dat verschillende stijlen bestrijkt. Zij richt zich niet alleen op originele composities voor de harp, maar ook op bewerkingen van muziek voor piano of klavecimbel. Daarbij wil zij vooral aantonen dat de harp meer mogelijkheden in zich heeft dan men zou vermoeden

Mirna Ackers

Mirna Ackers (1995) werd op vijftienjarige leeftijd toegelaten tot de Sweelinck Academie voor jong toptalent aan het Conservatorium van Amsterdam bij Marieke Schneemann, Ook ontvangt zij lessen van Kersten McCall en Vincent Cortvrint van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Naast haar conservatoriumopleiding studeert Mirna ook Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, en maakt arrangementen voor het trio. In 2016 wist ze de finale te behalen van de Dutch International Flute Competition. Momenteel is Mirna lid van het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Antony Hermus. Masterclasses volgde zij onder andere bij Emily Beynon, Jacques Zoon, Robert Dick, Peter-Lukas Graf en Susan Milan. Naast haar concerten vindt Mirna tijd om zich muzikaal in te zetten voor charitatieve doelen waar ze met haar optredens geld inzamelt, zoals voor Stichting KIKA en Learn2Learn. De Stichting Dorpskerkconcerten Haren organiseert in het seizoen 2017 - 2018, in samenwerking met de Culturele Raad Haren, een aantal zondagmiddagconcerten. Dorpskerkconcert Ravel Trio Zondag 4 maart, aanvang 15.30 uur Voorverkoop van kaarten vanaf 14 dagen voor elk concert bij Boekhandel Boomker, Rijksstraatweg in Haren en op de dag zelf aan de kerk.

Auteur

kvanderweide