Waterproefjeslab in de voorjaarsvakantie

GRONINGEN

Na het succes van de afgelopen kerstvakantie, houdt het Noordelijk Scheepvaartmuseum ook in de voorjaarsvakantie weer een waterproefjeslab voor kinderen. Op woensdag 21 en 28 februari kunnen kinderen in het museum van 13.00-16.00 uur gratis meedoen.

Het waterproefjeslab wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Kerstvloed 1717. In de kerstnacht van 1717 braken de dijken door en liep een groot deel van de provincie onder water. Deze Kerstvloed was het gevolg van een noordwesterstorm en kostte veel mensen en dieren het leven. Dit was de laatste overstroming die Groningen meemaakte; na 1717 werden de dijken hoger, breder en minder steil. Zo beschermen ze ons land beter tegen het water! Tijdens het speciaal hiervoor ingerichte waterproefjeslab worden kinderen van 6 tot 10 jaar uitgedaagd om als echte wetenschappers proefjes uit te voeren. Ze mogen zelf een steile en een glooiende dijk bouwen en testen, ze ervaren de kracht van water en zien met eigen ogen wat er met het achterliggende land gebeurt tijdens een overstroming. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum en waterschap Noorderzijlvest organiseren de activiteit om kinderen enthousiast te maken over dit deel van de regionale geschiedenis. Daarnaast willen ze dat de kinderen kennis maken met hedendaags waterschapswerk. De activiteit vindt plaats op woensdag 21 en 28 februari van 13.00-16.00 uur. Voor kinderen is de activiteit gratis toegankelijk, begeleiders betalen het normale tarief. Ook jongere broertjes en zusjes kunnen in het museum aan de slag: zij mogen knutselen met papier, stiften en potloden. Na afloop krijgen de kinderen zelfs een echte oorkonde!

Auteur

kvanderweide