De Jonge Natuurontdekkers

HAREN

Cortlyn Schmitz uit Haren werkt met peuters in haar natuurbelevingsprogramma de Jonge Natuurontdekkers. Zij gaat elke ochtend de natuur in met een klein groepje peuters, weer of geen weer, het hele jaar door. Cortlyn is bezig met het oprichten van de allereerste bospeuterschool in Nederland. Wat is dat, vraagt u zich misschien af?

Cortlyn is Amerikaanse, ze woont nu drie jaar met haar Amerikaanse man, in de Molenbuurt in Haren, vlakbij het Hendrik de Vriesplantsoen. Ze werkt als gastouder voor peuters van 2 tot 4 jaar, maar is wel een bijzondere gastouder. Cortlyn is namelijk altijd buiten met haar peuters, in weer en wind, in het plantsoen vlakbij haar huis en in de speeltuin om de hoek.

Ons bos

Cortlyn: " 's Ochtends vroeg vertrekken we met elkaar richting 'ons bos' om anderhalf uur te ontdekken en te spelen, het bos is echt de ideale leeromgeving voor peuters. Er zijn zoveel spullen in het bos om mee te spelen en van te leren. Lekker struinen, ook van de paadjes af natuurlijk. Er is wel heel veel gesnoeid in het Hendrik de Vriesplantsoen de afgelopen periode, ik hoop dat er genoeg groen overblijft. Ook ruimen we het bos op. Vervolgens hebben we samen pauze, thuis in de hal aan de tafel als het heel erg koud is, onder de carport aan de picknicktafel als het regent of in de achtertuin bij mooi weer. Tijdens de ochtendpauze waarin er wordt geplast, gedronken en gegeten leest ik altijd voor uit een mooi natuurboek. Een heerlijk rustmoment. Vervolgens gaan we samen het laatste deel van de ochtend spelen in de speeltuin, ook vlakbij. Alle kindjes hebben altijd een rugzakje mee met reservekleding, dat is soms wel nodig. Zoals droge handschoenen in deze periode van het jaar. Ook krijgen de ouders instructies over de te dragen kleding van hun peuters, een skibroek en snowboots zijn met dit weer geen overbodige luxe".

Liefde voor de natuur

In Amerika was Cortlyn kleuterjuf, ook heeft zij de opleiding tot natuurgids gedaan en heeft een speciaal EHBO diploma om correct te handelen bij ongevallen in de natuur. De liefde voor de natuur heeft zij van huis uit meegekregen. Cortlyn: "Ik vind het heel belangrijk om deze liefde voor de natuur door te geven aan onze kinderen. Zij zijn immers de natuurbeschermers van de toekomst!"

Bospeuterschool

Nu is Corltyn bezig met het oprichten van een bospeuterschool. Hierbij komt ze wat hindernissen tegen. De natuur als leeromgeving is in Nederland nog vrij onbekend. Dit in tegenstelling tot Scandinavië en Duitsland. Onbekend maakt onbemind? Gelukkig heeft ze de wethouder aan haar zij. Ze hoopt een pilot te kunnen starten in het Scharlakenbos. In de pauze kan ze dan met haar peuters gebruik maken van een vergaderzaaltje in het sportcentrum. Meer heeft ze niet nodig. Cortlyn: "Afgelopen jaar heb ik tijdens mijn speciale bosschoolopleiding in Engeland uitgebreid onderzoek naar gedaan naar de locatie Scharlakenbos en het plan helemaal uitgewerkt. Met het sportcentrum vlakbij is het een ideale locatie voor een bospeuterschool. Ik hoop dat Haren er klaar voor is!" Voor meer informatie kunt u contact met Cortlyn Schmitz opnemen via: peuters.in.natuur@gmail.com Kirsten van der Weide      

Auteur

kvanderweide