UUT Noordlaren | Tia Ebbinge

Haren

Schaatsgekte

En toen ging het toch nog vriezen en begon het bij menigeen te kriebelen en werden de schaatsen tevoorschijn getoverd. Nergens ter wereld is de beleving van het schaatsen zo groot als in ons land denk ik. Schaatsen is ‘volkscultuur’ nummer één, ineens in het hele land wordt het schaatsen voor alle lagen van de bevolking heel belangrijk! Zodra het winter in ons land is we willen we schaatsen op sloten, plassen en vaarten vaarten, en dromen we al van schaatstoertochten en marathonwedstrijden. En wie weet toch nog de marathon op natuurijs en de Elfstedentocht, maar dan moet het wel heel erg hard gaan vriezen deze dagen. Zo zijn wij in Noordlaren ook erg blij als het kwik onder nul daalt en de mannen van onze ijsvereniging ‘de Hondsrug’ weer bij elkaar komen, de watertank weer wordt gevuld en ze de baan op gaan. Elke keer is het weer een spectaculair gezicht en hoop je dat het een mooie ijsvloer wordt. Als er dan de volgende morgen al geschaatst kan worden is het feest! Menig dorpeling bindt de schaatsen onder, maar ook mensen uit de omliggende dorpen weten onze ijsbaan te vinden. We zijn beroemd! Met grote regelmaat zijn we dan ook op tv in de journaals of andere programma’s te zien, ook schuiven onze mannen regel matig aan bij talkshow’s. Of de rest van de wereld onze ‘schaatsgekte’ begrijpt? Nee ik denk het niet zo. Daarvoor moet je toch in Nederland wonen en het zelf voelen en beleven. De Noordlaarders zijn er in ieder geval goed in! Dat het hard moge vriezen. Op naar de marathon op natuurijs en de Elfstedentocht!

Auteur

kvanderweide