Hier doen we het voor | FOTO

HAREN

De een noemt het waaghalzerij, de ander kicken. Het bevroren Paterswoldsemeer, of een klein deel ervan, oefent op sommige schaatsliefhebbers een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit.

Het ijs bij het strandje De Lijte aan de Meerweg is bevroren, je stapt er zo het ijs op. Maar even verderop, een metertje of 100-150, klotst het water al. Op de kade wordt de kwaliteit van het ijs besproken. Er heerst een opwindend sfeertje. "Het is best eng. De twee stokken, voor als je in een wak belandt, waren in de auto blijven liggen", vertelt een schaatsliefhebster. Het ijs zingt, heeft wakken, grote scheuren en golft als je er overheen schaatst. "Echt kicken, hier doe je het toch voor", zegt een van de schaatsliefhebbers enthousiast. Hij bindt de ijzers onder en schaatst met rake klappen het meer op. Ook zonder stokken.

Auteur

kvanderweide