Eerbetoon aan een heldin

HAREN

Op 16 februari overleed op 99 jarige leeftijd de Harense Tine Boeke Kramer, draagster van de hoge Israëlische onderscheiding Yad Vashem. Tine was in de Tweede Wereldoorlog verzetsvrouw en kwam in opstand tegen de Duitse bezetter. Zij ging verzetswerk doen en redde vele Joodse kinderen het leven. Voorzitter van het 4 mei comité Haren, Klaas Drenth, vertelt over de moedige handelingen van zijn goede vriendin Tine.

Tine werd geboren in een klein plaatsje in de buurt van Alkmaar, Oterleek, op 24 januari 1919. Ze was 20 toen de oorlog uitbrak en werkte als verpleegster in het ziekenhuis in Alkmaar. Onder haar patiënten waren gevluchte Duitse Joden. Ze hoorde de verhalen die zij vertelden aan en heeft zich vanaf dat moment bezig gehouden met het veiligstellen van Joodse Nederlanders, waaronder veel kinderen. Tine bracht de kinderen zelf naar onderduikadressen in Friesland. Met de kinderen weggestopt in een kar onder matrassen en stro reed zij door Amsterdam, door de controles om vervolgens met de boot van Enkhuizen naar Stavoren te varen. In 1943 werd Tine opgepakt, waarschijnlijk door verraad. Vanuit kamp Vught kwam zij in verschillende concentratiekampen terecht, waaronder Ravensbrück. Ze overleefde de ontberingen. Na de oorlog ging ze samen met haar man Piet Boeke in Haren wonen en zij kregen twee kinderen, een zoon en een dochter. Ze studeerde psychologie en werkte onder andere in het UMCG en in Beatrixoord. Tine heeft veel betekend voor de Joodse Nederlanders en werd geëerd met de Yad Vashem onderscheiding. Deze hoge onderscheiding wordt door Israel toegekend aan hen die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor het redden van Joden uit de handen van de Nazi's. Veel kinderen en onderduikers overleefden de Tweede Wereldoorlog dankzij Tine haar verzetswerk.      

Auteur

kvanderweide