Unieke dagbesteding voor doofblinden opent in Haren

HAREN

Liever doof of blind? Voor zo’n 80.000 mensen in Nederland is er geen antwoord meer mogelijk op deze vraag. Zij zijn beperkt in horen plus zien. Ofwel doofblind. Een beperking die verregaande invloed heeft op het leven. Doofblindheid heb je in allerlei gradaties; doof en blind, slechthorend en slechtziend, slechthorend en blind of doof en slechtziend. Slechts 500 mensen met deze dubbele beperking ontvangen zorg vanuit Kalorama, Kentalis, GGMD, Visio en Bartiméus. De Harense Annelie Westhuis is ruim een jaar geleden haar bedrijf Gehoord en Gezien gestart. Zij biedt naast specialistische begeleiding, ook dagbesteding aan deze bijzondere doelgroep. Op 30 maart wordt aan de Rummerinkhof 6a de dagbesteding officieel geopend .

Westhuis: "Onze dagbesteding in het OOG en OOR huis is uniek voor deze regio en bedient de drie noordelijke provincies. Enkel in Deventer, Utrecht en Beek worden er op regelmatige basis activiteiten georganiseerd voor mensen die beperkt zijn in horen plus zien." Dat er behoefte is aan deze activiteiten, is evident. "We zijn gestart met één dagdeel per maand. Inmiddels zitten we één volle dag per week vol met 7 cliënten."

Onbegrepen

In het OOG en OOR huis spreken de cliënten met elkaar over hun beperking. "Zij wisselen wekelijks hun ervaringen uit met betrekking tot communicatie, oriëntatie, mobiliteit, ICT, maar vooral op het gebied van het sociale domein." Als voorbeeld noemt Westhuis de gevolgen van de dubbele beperking, die allesomvattend is. De beperking wordt niet door iedereen her- en erkend of begrepen. Westhuis: "Mensen krijgen al heel snel een negatief stempel opgedrukt." Dat kan cliënt H. beamen: "Sterker nog, doordat ik blind ben, loop ik altijd wat slingerend over straat. Mensen denken dat ik voortdurend dronken ben, terwijl ik nooit drink." Door de mede cliënten wordt zacht gelachen. Zelf herkennen ze het probleem ook. "Op een verjaardag zijn er voor mij heel veel prikkels. Door al dat geluid kan ik niet verstaan wat andere gasten zeggen", vertelt cliënt J. "Vaak vraag ik om herhaling. Het bekende ‘Wat zeg je?’ komt tijdens dat soort gelegenheden veelvuldig uit mijn mond. Maar het komt ook geregeld voor dat ik helemaal niet doorheb dat andere mensen tegen mij praten en dat mensen dus geen reactie van mij krijgen". Een andere cliënt vult aan: "Je kan dan gemakkelijk worden aangezien voor ongezellig, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Een-op-een verloopt de communicatie meestal beter". Westhuis vult aan: "Mensen worden bestempeld als arrogant, dom, verstandelijk gehandicapt of dement. Daardoor krijgen zij niet de juiste zorg. Een sociaal isolement of depressie ligt bij deze doelgroep op de loer. Daarom is de dagbesteding van Gehoord en Gezien ook zo belangrijk".

Ontspanning

Naast praten gaan de cliënten ook actief aan de slag. Westhuis: "Iedereen bepaalt hier zelf wat hij of zij doet. De wensen en behoeftes zijn verschillend". Aan de muur hangen al verschillende voelbare schilderijen. In de kasten staan kunstwerkjes van speksteen. "Creatief bezig zijn is een vorm van ontspanning", vertelt cliënt J. "Thuis kom ik daar niet aan toe. Mijn beperking kost veel energie. Als ik eenmaal klaar ben met de dingen die moeten gebeuren om het huishouden draaiende te houden, dan val ik om van de vermoeidheid. Hier hoef ik even niet te zorgen, maar wordt er voor mij gezorgd. Daardoor kom ik toe aan ontspannende activiteiten".

Informatievoorziening

Gehoord en Gezien kan kennis over de dubbele beperking uitdragen aan andere zorgverleners, huisartsen en studenten. "Gezien de feiten is dit van groot belang", aldus Jan de Kort. De Kort is al jarenlang professioneel actief in de doofblindenzorg (onder andere oprichter van OTwee, een zorginstelling). In die hoedanigheid staat hij Westhuis bij als adviseur. "Scholing is hard nodig aangezien Nederland vergrijst. In de nabije toekomst zullen we vaker te maken krijgen met de beperking van horen plus zien". Over die beperking schreef De Kort een aantal boeken, waaronder Onzintuigen, een praktisch boek voor iedereen die iets wil weten over doofblindheid.

Open huis

Op Goede Vrijdag, 30 maart aanstaande, wordt de dagbesteding officieel geopend. U bent tussen 15.00 uur en 16:30 uur van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen aan de Rummerinkhof 6a in Haren. Cliënten en begeleiders van de dagbesteding zijn aanwezig om gasten rond te leiden en te voorzien van informatie. Gasten kunnen daarnaast zelf ervaren hoe het is om – voor korte tijd – weinig tot niets te zien en te horen. Graag voor 15 maart aanmelden via info@gehoordgezien.nl. Voor meer informatie zie www.gehoordgezien.nl

Auteur

kvanderweide