Hareners houden van groen | Walter Hoogesteger

GLIMMEN

  In de rubriek 'Hareners houden van groen', verschijnt regelmatig een verhaal van Walter Hoogesteger van Colour & Garden uit Glimmen.

Lentekriebels: sneeuwklokjes, de voorboden van het voorjaar

Nog 14 dagen en het is lente! Ik kijk er ieder jaar weer naar uit. Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Zo luid het grote epos van dichter Herman Gorter in 1889. Een nieuwe kleur in de lente is een slogan van de dichter Rutger Kopland die hij bedacht voor ons bedrijf destijds. Gevleugelde woorden die het voorjaar aankondigen. De winter is amper geëindigd. Het ijs nog niet eens gesmolten! En ze staan weer fier recht op, de snowdrops. De klokjes wiegen in de wind, van overleven is geen sprake? Het is de natuur die hun het heeft gegeven. Dat ontroert zeker als je veel in aardbevingsgebied komt, waar al veel te veel de vernieling is ingegaan. Maar de bewegende grond op het Groninger Hogeland is wit van de sneeuw en lenteklokjes, krokussen en gele akonieten. In ons groene leven hebben trotseren wij al jaren met veel genoegen de kou om sneeuwklokjes te bekijken. Al in februari kun je naar de Zaanse Schans of de Boschhoeve bij Arnhem en Kalmthout in België waar bezoekers uit diverse landen op zoek zijn naar bijzondere soorten sneeuwklokjes. De schoonheid verleidt kopers uit allerlei landen de aangeboden bloemetjes te kopen voor forse bedragen, tot wel € 600 voor een uniek exemplaar! Wij reisden ook naar het eiland Texel waar de sneeuwklok enige eeuwen terug werden geïmporteerd door een Texelaar die ze kocht van zigeuners bij de Loire in Frankrijk. Jaarlijks wordt er een sneeuwklokjesdag georganiseerd op het eiland door de nazaten, die er voor hebben gezorgd dat er nu miljoenen van deze tere plantjes in de bossen zijn terug te vinden. Op het eiland is ook een sneeuwklokjeskwekerij die vele variaties te koop aanbiedt. Een autoriteit op het gebied van de sneeuwklok is Hanneke van Dijk. Zij schreef boeken en organiseert reizen naar onder meer Engeland en Schotland voor de 'Galanthofielen', zoals de liefhebbers worden genoemd. Ze gaat de ongebaande wegen op, pakken sneeuw trotserend en speurend in parken, tuinen, ruige gebergten en kerkhoven naar de schoonheid van de snowdrops. Tot de reizigers behoorden in het verleden ook de eigenaren van Stonefarm en Tuinfleur. Op zondagmiddag 11 maart gaat Colour & Garden Tuin- en cultuurreizen bij hun op bezoek om de meegebrachte en inmiddels tot duizenden sneeuwklokjes vermeerderd te bekijken. Ben je enthousiast geworden door het lezen van dit verhaal, de temperaturen weer stijgen omdat het voorjaar eraan komt? Informeer dan of er nog plaats is in de oldtimer bus voor de sneeuwklokjestocht. Zie www.colourandgarden.nl.

Auteur

kvanderweide