Klooiavond E-lab Montessori

GRONINGEN

Het Montessori Lyceum houdt op dinsdag 13 maart een ‘Klooiavond” in het E-Lab. Op drie scholen van Openbaar Onderwijs Groningen zijn nieuwe e-L@bs ingericht. Op het Kamerlingh Onnes, op het Harens Lyceum en op het Montessori Lyceum Groningen. Deze labs zijn de fysieke invulling van de doorgaande leerlijn Digitale Geletterdheid van Openbaar Onderwijs Groningen. Deze leerlijn, die uniek is in Nederland, start in groep 1 van de basisschool en loopt t/m de eindexamenklas. Vakoverstijgend maken leerlingen kennis met thema’s als digi-wijsheid, computational thinking, design thinking, media wijsheid, etc.

Wat is een E-lab

Een onderdeel van onze doorgaande leerlijn digitale geletterdheid is het E-Lab. Een E-lab is een werk-lab waarin digitale apparatuur gebruikt wordt door leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Leerlingen kunnen hier kennismaken met robotica, 3D printen, lasersnijden, programmeren, modelleren, mediabewerking en meer. Alle scholen van Openbaar Onderwijs Groningen en andere scholen uit Groningen kunnen gebruik maken van deze E-labs. Zowel voortgezet onderwijs als basisonderwijs en speciaal onderwijs.

Kennismaken

Tijdens een Klooiavond gaan docenten kennis en ervaring met projecten in het kader van Digitale Geletterdheid delen. Klooiavonden worden regelmatig georganiseerd in één van de e-L@bs van Openbaar Onderwijs Groningen. Het Montessori Lyceum Groningen is de derde school die een dergelijke avond organiseert.

Kennis delen

Door middel van de klooiavonden gaan we in een informele en open bijeenkomst kennis en ideeën delen. Inspiratie opdoen, netwerken en nieuwe projecten bedenken. Hoe kan digitale geletterdheid in het lesprogramma vakoverstijgend ingepast worden? Wat voor projecten kunnen onze leerlingen opzetten? Hoe en met wie? Dit soort vragen komen aan bod tijdens de klooiavond.

Programma

Na een introductie volgt er een kort plenair programma. Daarna kan er in twee rondes gekozen worden uit een aantal korte kennismakingsworkshops: MicroBits, Greenscreen, Lasersnijder, Flipping the Classroom, HP SPROUTS, 3D tekenen, Tinker CAD, mBot, Gamification. De middag wordt afgesloten met pizza. Klooiavond in het E-Lab Dinsdag 13 maart 16.00 – 20.00 uur Locatie Montessori Lyceum Groningen, Helperbrink 30, lokaal 13

Auteur

kvanderweide