Broodje met … Vamba Sherif

HAREN

Vamba Sherif heeft samen met Ebissé Rouw de bundel ”Zwart” samengesteld met verhalen van Afro-Europese schrijvers uit de Lage Landen. Vamba, in het verleden al enkele malen als charismatisch verteller te gast in Haren, komt op donderdag 22 maart tussen de middag in de Dickens Room vertellen over de bundel tijdens een ‘Broodje met …’. Dat is een activiteit van de Culturele Raad Haren samen met de Bibliotheek Haren en Boekhandel Boomker.

Hoezeer de in “Zwart” opgenomen auteurs ook van elkaar verschillen, qua thuisland, qua cultuur, qua taal, ze hebben met elkaar gemeen dat ze het continent van hun (voor)ouders hebben moeten verlaten en dat hun identiteit hybride is. Dat maakt de verhalen – fictie én non-fictie – van deze schrijvers gelaagd, grenzeloos en uitermate urgent. De bijdragen in deze bundel zijn vrijgevochten, geëngageerd en geestig, net als de schrijvers, en tonen eens en voor altijd dat zwart-zijn veel meer is dan alleen kleur. Zou je in pakweg 1967 een willekeurige bloemlezing hebben samengesteld van de Nederlandse en Vlaamse schrijvers du moment, dan had dat boek voor 99% uit witte auteurs bestaan. Vijftig jaar later is dat heel anders: grote groepen migranten uit Afrika hebben zich gevestigd in de Lage Landen en de literatuur van hun nieuwe woonplaats een ander gezicht gegeven. Met werk van Simone Atangana Bekono, Neske Beks, Heleen Debeuckelaere, Nozizwe Dube, Clarice Gargard, Dalilla Hermans, Sabrine Ingabire, Kiza Magendane, Ahmad Al Malik, Alphonse Muambi, Hélène Christelle Munganyende, Olave Nduwanje, Melat G. Nigussie, Seada Nourhussen, Anousha Nzume, Olivia U. Rutazibwa, Vamba Sherif, Babah Tarawally en Chika Unigwe. Donderdag 22 maart 2018 12.00-13.00 uur Broodje met ... Vamba Sherif over Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen Entree € 6,00 (inclusief broodjes en melk) Dickens Room, ’t Clockhuys, Brinkhorst 3, Haren Reserveren tot twee dagen van te voren (noodzakelijk) via geboektinharen@gmail.com

Auteur

kvanderweide