Boek over April-meistaking doet slachtoffers Appelbergen eer aan

GLIMMEN

Schrijfster Petra Wolthuis haar boek 'De April-meistaking 1943; er hoeft er maar één te beginnen', komt 19 april uit. In haar boek besteedt zij ook aandacht aan de slachtoffers die in Appèlbergen liggen. Die gebeurtenis komt hiermee in een groter, landelijk kader.

In de lente van 1943 legt een half miljoen Nederlanders, verspreid over Nederland, het werk neer. Zij protesteren hiermee tegen de oproep van Hitler om Nederlandse oud-militairen te laten werken in de oorlogsindustrie van Duitsland. De nazi’s reageren meedogenloos op dit massale protest. Tweehonderd Nederlanders sterven voor het vuurpeloton of in strafkampen. Na deze harde wraakmaatregelen groeit het aantal Nederlanders dat in het ondergrondse verzet gaat of onderduikers in huis neemt. Ondanks het historische en nationale belang weten tegenwoordig nog maar weinigen over het bestaan van de April-meistaking. Onterecht. Net zoals de Februaristaking (1941) en de Spoorwegstaking (1944), verdient de April-meistaking een prominente plek in de Nederlandse geschiedenis.

Petra Wolthuis: „Het boek beschrijft het spontane begin, de verspreiding over Nederland en het abrupte einde van de staking. Daarnaast maken beeld en persoonlijke anekdotes van stakers, slachtoffers en nabestaanden zichtbaar hoe het leven van duizenden voorgoed veranderde door de staking. De aanleiding voor het schrijven van dit boek is mijn vader Frits Wolthuis. Als 17-jarige was hij getuige van het begin van de staking (Stork Hengelo). Hij attendeerde mij regelmatig op het bestaan en het belang van dit bijna vergeten landelijke protest.” Het boek ‘De April-meistaking 1943; er hoeft er maar een te beginnen’ is o.m. verkrijgbaar in Het Verzetsmuseum in Amsterdan en telefonisch te bestellen (06-18922558).

Ieder jaar worden bij het monument van Appelbergen in het bos op 3 mei alle slachtoffers uit de drie Noordelijke Provincies herdacht, en met name de 34 vermoorde mensen die in het gebied van de Appèlbergen in Glimmen door de nazi’s in massagraven zijn gedumpt.


Auteur

Redacteur