Haarlems klokkenspel

HAREN

Het Harener Weekblad en de Culturele Raad Haren (CRH) brengen wekelijks op deze plek een cultuurtip, want: ‘Cultuur beleef je in Haren!’

Of de Haarlemse Sint Bavo met zijn hele carillon naar de Hortus in Haren is getogen. Je zou het denken, wanneer er een excursie worden aangekondigd, waarin onder meer het ‘Haarlems klokkenspel’ ten tonele wordt gevoerd. Beiaardliefhebbers mogen zondag 25 maart thuisblijven, tenzij ze ook gek op de natuur zijn.

Een ‘Haarlems klokkenspel’ kan niet alleen bespeeld worden, maar je kunt er in het vroege voorjaar buiten volop ook op een andere manier van genieten. De plant met deze bijzondere naam geldt als ‘de moeder aller stinsenplanten’. In de Hortus Haren doet hij het goed. Samen met holwortel, vingerhelmkruid, aronskelk, verschillende anemonen, kievitsbloem, hartzonnebloem, boshyacint, daslook, salomonszegel en adderwortel heb je een hand boordevol planten die destijds op de buitenplaatsen, de stinsen, werden uitgezet. Het voornoemde klokkenspel, officieel Saxifraga granulata 'Plena', is van de steenbreekfamilie. In het wild komt hij nog sporadisch voor, maar deze soort is een gekweekte variëteit, die al enkele eeuwen geleden in cultuur werd gebracht en vervolgens weer verwilderde. Mooi langs bospaden en beschaduwde grasgrond. De Haarlemmerhout (vandaar die naam?) staat er vol mee, maar dus ook de Hortus Haren.

“Stinsenplanten in Hortus Haren”, themarondleiding

Zondag 25 maart, 13.00 uur

Hortus Haren, Kerklaan 34, Haren

Tuinentree € 5,00 (t/m 15 jaar reductie); rondleiding gratis

www.hortusharen.nl


Auteur

Redacteur