Van Dort te gast in Molen De Korenschoof

NOORDLAREN

Afgelopen twee weken was Molen De Korenschoof in Noordlaren het decor van de Harense meesterverteller Erik van Dort en consorten. Zij brachten de voorstelling ‘Meester van de Zwarte Molen’, een super spannend verhaal wat de leerlingen én juffen, meesters en begeleiders op het puntje van hun stoel liet zitten. Met een indrukwekkend surroundgeluid nam Van Dort ruim 400 leerlingen uit de bovenbouw van verschillende basisscholen uit de gemeente Haren mee in de duistere wereld van molenaarsjongen Krabat. Van Dort speelde 12 voorstellingen in zes dagen.

Meester van de zwarte molen is een jeugdboek uit 1971 van de Duitse kinderboekenschrijver Otfried Preußler, gebaseerd op een oude sage over de molenaarsjongen Krabat. Was het toeval dat Krabat als leerling op de molen kwam, diep in de sombere bossen van Bohemen? Er gebeuren vreemde dingen op de molen van de Meester. De meestermolenaar heeft twaalf leerlingen. Weglopen kunnen ze niet, want de toverkunsten van de Meester zorgen ervoor dat de weg ze steeds weer naar de molen terugleidt. Krabat vlucht dan ook niet. Hij kiest een andere weg, gesteund door de liefde van een meisje. Van Dort bracht op geheel eigen wijze ‘Meester van de Molen’ tot leven. Hij trekt zijn publiek, jong en oud, in het hier en nu. Het publiek wordt het verhaal en voelt alles mee. Door Van Dort zijn vertelkunsten en het spectaculaire surroundgeluid vlogen de 1 uur en 15 minuten voorbij. „Alsof ik het echt voor mij zie’, was een mooie reactie die Van Dort kreeg.

Van Dort: „Het waren 12 intensieve voorstellingen, maar even bijkomen is er niet bij hoor”.

Samen met Kaj van der Plas (Stichting Vertellus) maakte Van Dort een vertelvoorstelling met verhalen uit de canon van de Tynaarlose geschiedenis. Ze spelen de voorstelling ‘Een olifant met heel veel haar, en andere verhalen’, de komende weken voor alle schoolkinderen van groep 1 tot en met 4 in heel Tynaarlo. Vandaag is de première voor groep 3/4 van OBS de Veenvlinder in De Notenkraker in Paterswolde.

Voor meer informatie zie www.vertellus.nl of mail naar info@vertellus.nl


Auteur

Redacteur