Hortus is Botanic Guardian

HAREN

Sinds februari van dit jaar mag de Hortus Botanicus Haren het bijzondere Botanic Guardians logo voeren.

De botanische tuinen met dit logo van de NVBT, de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen, profileren zich als HORTUS Botanic Guardians en hebben als doel de vele soorten planten waaronder planten die bedreigd zijn, die niet meer voorkomen in Nederland, of die helemaal nergens meer voorkomen in het wild, beter te beschermen en te onderhouden. Als schakel hebben de planten direct en indirect invloed op de kwaliteit van leven van mens en dier. De kennis en kunde van de medewerkers in de tuinen over deze planten is van grote betekenis voor het behoud van biodiversiteit.

Laarmantuin

Voorzitter Douwe Wiersma van de Stichting Behoud Groene Hortus: “In de Hortus Botanicus Haren hebben wij met de Laarmantuin een voor Nederland uniek stuk natuur, waar veel planten groeien die op de rode lijst voor bedreigde autochtone wilde plantensoorten staan. Onze vele vrijwilligers en medewerkers hebben een enorme kennis waarmee zij de kwaliteit van de Hortus op hoog niveau houden. Het maakt de botanische tuin ook belangrijk voor onze regio. Nu we onderdeel zijn van de Botanic Guardians kunnen we nog beter de waarde van onze tuin laten zien”

Jaar van de Botanische Tuinen

2017 was het Jaar van de Botanische Tuinen. In 25 botanische tuinen verspreid over heel Nederland werd een tentoonstelling gehouden genaamd ‘Kroonjuwelen’ waarbij de collecties van alle tuinen op innovatieve wijze werden ontsloten. Speciaal voor deze tentoonstelling werd een app ontwikkeld, de Hortus Chat.

Hortus Chat

Deze Hortus Chat is een app waarmee je met de kroonjuwelen in de tuinen kan praten. Je loopt door de botanische tuinen van Nederland en wordt automatisch gewaarschuwd als je bij een bijzondere plant of boom in de buurt bent. De Hortus chat stuurt je een berichtje en daarna kun je praten met planten!


Auteur

Redacteur