Naar hartenlust putten

HAREN

Twaalf bewoners – elf dames en één heer – van het verzorgingscomplex Huize Maarwold, namen deel aan de Quickcup.

De Quiccup, Home and Garden (H&G), die is bedacht door Harenaar Lodewijk Paardenkooper, biedt de mogelijkheid binnen en buiten te putten zonder een hole te graven. De twee schijven van de ‘binnenhole’ vangen de bal en zijn vergelijkbaar met een klassieke 4,25 inch hole. De aardigheid zit hem in de ringen waardoor verschillende scores zijn te behalen. In Huize Maarwold ligt de Quiccup op een mooi tapijt waar de deelnemers geconcentreerd het golfballetje richting de ring slaan.

Variant op golf

Paardenkooper: “Quiccup is een variant op golf en heb ik bedacht om de snelheid van een ronde spelen te verhogen. Daaruit is de Quiccup (H&G) ontstaan. Ik heb een hele tijd op zolder zitten knutselen om de scheidingsring van de scorevelden zo te krijgen dat een te hard geslagen bal niet in de binnenhole komt. Het is belangrijk om beheerst te putten met een pendelbeweging en het balletje op de plek van het witte streepje op de putter (golfclub) te slaan. Al blijkt dat als je hard slaat het balletje door de opstaande randen vaak ook nog in de buitenring blijft. Er zijn vele puntentellingen mogelijk, afhankelijk waar het balletje in de ring terechtkomt krijg je 10, 20 of 30 punten, maar in de praktijk bedenken de mensen zelf hun puntensysteem. Op de Noord-Nederlandse Golf & Country Club in Glimmen wordt het al drie jaar op de wintergreens gespeeld. Intussen heeft ook de Duitse rolstoelbond heeft een aantal Quiccups (H&G) aangeschaft. Martin Schippers, directeur van Huize Maarwold en Hendrik Hammenga, directieassistent, hebben vanaf het begin het initiatief gesteund en zo waren de Maarwolders de eerste gebruikers.”

 Sociaal spel

“Het is vooral voor ouderen een sociaal spel en is ook goed voor de beweging: een fysiotherapeut die ik ken steunt het ook om te gaan spelen. Het wordt ook op de Mytylschool gedaan: rolstoelgebruikers kunnen het goed doen met een korte golfclub. Quiccup kan ook op een biljart, door het balletje te rollen of met een keu te spelen, worden gespeeld en er is zelfs een sjoelbakvariant. In Amsterdam doen acht instellingen mee aan ‘wedstrijden’ en slaan zelfs de activiteitenbegeleiders een balletje mee!” Dat het een sociaal spel is blijkt uit een van de dames die zegt: “Bij het koffiedrinken zit je naast iemand maar nu heb je contact met iedereen en moedig je iedereen aan.” Ondertussen zijn de deelnemers fanatiek bezig om onder bezielende leiding van mevrouw Banning – die vroeger ook golf heeft gespeeld – twee keer drie balletjes te slaan. Daarna wordt koffie gedronken, slaan de dames en heer wederom twee keer driemaal het golfballetje naar de ring om na de prijsuitreiking – deze keer in het teken van Pasen – af te sluiten met koffie “of een borreltje.” Uw verslaggever, die aan het begin een aantal balletjes heeft mogen slaan en heeft gemerkt dat concentratie en beheerst slaan belangrijk zijn, tekent ten slotte op dat maar liefst zes keer een balletje vast komt te zitten in de binnenhole in het midden van de Quiccup-ring. Dat is vrij uniek en levert volgens enthousiast toeschouwer Paardenkooper zeker 30 punten op. Meer informatie over Quiccup is te vinden op de website www.quiccup.com. Kees Romijn

Auteur

admin