Lichtkomische voorstelling heringedeeldGR in Het Hogeland

HAREN/GRONINGEN/TEN BOER

De provincie Groningen wordt de komende jaren heringedeeld. Voor theatermaakster Maaike van den Hoek en documentairemaker Beno Hofman aanleiding om heringedeeldGR te maken.

Een licht komische voorstelling, mét documentaire, over de impact die de herindeling van de gemeente op de inwoners kan hebben. Met Bas de Bruijn, Lotte Dunselman, Lies van de Wiel en inwoners uit Groningen. In april 2018 speelt de voorstelling in Groningen, Ten Boer en Haren, die waarschijnlijk volgend jaar samen worden gevoegd. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Kaarten kunnen worden gekocht via de website: www.heringedeeldgr.nl. In zes ‘nieuwe’ gemeenten heeft de voorstelling tot dusver gespeeld. Groningen, Ten Boer en Haren zal de zevende en laatste regio zijn waar heringedeeldGR zal spelen. Droge kost is het zeker niet: de herindeling van de gemeenten heeft gevolgen voor de inwoners van die plaatsen. De menselijke omgang met verandering van leefomgeving en werksituatie is nu net wat deze voorstelling zo herkenbaar maakt. In elke gemeente is de voorstelling weer anders. Beno en zijn team (Jeen de Vos en Menno Knevel) maakten acht documentaires over de geschiedenis, het landschap en de mensen in de verschillende gebieden. Zo maakten zij dus óók een unieke documentaire over Groningen, Ten Boer en Haren waarin zij de nieuwe gemeentegrenzen zullen verkennen. De spelers worden bovendien in elke nieuwe gemeente bijgestaan door amateurspelers uit de omgeving. Jan Meiborg maakt voor elke amateurspeler, die grotendeels zonder tekst spelen, een muzikale compositie. Lies van de Wiel is verantwoordelijk voor de regie van de amateurspelers. Zij legt de nadruk op het fysieke spel van de spelers. In heringedeeldGR, geschreven door Maaike van den Hoek, wordt de menselijke capaciteit om met grote veranderingen om te gaan verbeeld door de burgemeester (Bas de Bruijn), Aaltje (Lies van de Wiel) en Moniek (Lotte Dunselman, winnares Colombina 2017). Het is maandagochtend als Aaltje en Moniek, ambtenaren bij de gemeente, zoals altijd, arriveren op hun werk. Maar vandaag is alles anders. Nu de gemeente wordt heringedeeld staan hun banen op het spel. Aaltje en Moniek zijn als eerste aan de beurt voor een competentietest en de goede werksfeer tussen de collega’s verandert binnen een mum van tijd in rivaliteit. Ondertussen lopen de burgers de deur plat en vragen de vrouwen het hemd van het lijf over de herindeling. Alsof het nog niet druk genoeg was heeft de burgemeester ook nog eens een prijsvraag uitgeschreven. Maar voor het maandag is, en Aaltje en Moniek de herindeling voor de kiezen krijgen, laat de burgemeester een speciale documentaire zien, die hij heeft laten maken door Beno Hofman.

In Groningen, Ten Boer en Haren speelt de voorstelling in april 2018 drie keer

Woensdag 18 april om 20.30 in Vleugel F van de Biotoop van Haren Donderdag 19 april om 20.30 in de raadzaal van het gemeentehuis in Groningen Dinsdag 24 april om 20.30 in de raadzaal van het gemeentehuis in Ten Boer Tickets zijn verkrijgbaar via de website www.heringedeeldgr.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over de voorstellingen en de andere activiteiten daar om heen.

Auteur

admin