UUT Noordlaren | Tia Ebbinge

Haren

Paasvuur en chocolade-eieren

En dan was het tijd voor het traditionele paasvuur in Noordlaren! Er werd met man en macht gewerkt om van de vele takken en hout een mooie paasbult te creëren. Paasvuren zijn een ritueel dat in vele delen van Nederland op 1e of 2e Paasdag wordt gehouden. Het paasvuur stamt van origine uit de Oudsaksische godsdienst of Germaanse mythologie. Het licht van Pasen, en teken van de verrijzenis van de Zoon van God, het licht der wereld. In Noordlaren is het ook een echt dorpsgebeuren waar jong en oud op af komen. Toen de Rieshoek nog een school was staken de kinderen van groep acht het vuur aan. Als het eenmaal brandt is het tijd voor een drankje en wat te eten. Het is altijd weer een gezellige aangelegenheid om elkaar bij het Paasvuur samen te spreken. Met Pasen eten we ook veel eieren, gewone én van chocolade. Waar komt deze traditie vandaan? Dat brengt ons terug terug naar de Germaansetijd, waar eieren symbool stonden voor nieuw leven en een vruchtbare oogst. De Germanen offerden eieren aan de Godin Ostera van de lente.Bij het Christendom mochten ze geen eieren eten tijdens het vasten, om toch te genieten van eieren maakte men ze van amandelpasta. In de 18e eeuw bedachten banketbakkers in Parijs een luxe-variant op de eeuwenoude eierentraditie: ‘een chocolade-ei’. Ze hielden zelfs wedstrijden wie het mooiste ei van chocolade kon maken. Dit werd steeds populairder onder de gewone bevolking en de traditie van het eten van chocolade-eieren met Pasen hebben we aan deze banketbakkers in Parijs te danken! Tegenwoordig liggen de chocoladepaaseieren al vroeg in de schappen van de winkels en voor je het weet neem je een zakje mee en eet je al weken van te voren deze lekkernij. Om dan op paasmorgen erachter te komen dat iemand net het laatste chocoladeeitje heeft opgegeten. De Noordlarense Tia Ebbinge verzorgt om de week de rubriek UUT Noordlaren  

Auteur

admin