De Wespendief als broedvogel in de provincie Groningen

GRONINGEN

De Groninger vereniging voor vogelaars Avifauna Groningen houdt woensdagavond 18 april voor de vierde maal dit jubileumjaar een lezing in ‘t Vinkhuys in Groningen. Deze avond vertelt Johan Bos over een broedgeval van de Wespendief in het Noordlaarderbos.

Johan Bos: „In 2017 werd voor het eerst een succesvol broedgeval van de Wespendief in de provincie Groningen vastgesteld. Waarom is er zo weinig over de Wespendief bekend in de provincie? Is dit een nieuwe broedvogel voor de provincie of is hij jarenlang goed verborgen gebleven? In deze presentatie ga ik in op de leefwijze van deze mysterieuze roofvogel en leg ik uit waarom de soort zo lastig te inventariseren is. Vervolgens presenteer ik hoe de spectaculaire nestvondst in het Noordlaarderbos, na vele uren posten in boomtoppen en zoeken op de grond, tot stand kwam.” Johan Bos is werkzaam als hoogleraar Computationele Semantiek bij de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij een fervent (roof)vogelaar en lid van de Werkgroep Roofvogels Nederland. Hij is geboren en getogen Groninger maar heeft ook lange tijd in Duitsland, Schotland, en Italië gewoond. Hij is de auteur van meer dan 25 artikelen over roofvogels, uilen en meeuwen, en co-auteur van het boek "Atlas der Brutvögel des Saarlandes" (2005), de eerste uitvoerige beschrijving van de broedvogels van de Duitse deelstaat Saarland. Aanvang: 20.00 uur Locatie: ‘t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen Tijd: 20.00 – 21.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) Toegang: gratis voor zowel leden als niet-leden Informatie: www.avifaunagroningen.nl

Auteur

admin