Paul van der Eerden te zien in Museum De Buitenplaats

EELDE

Van 8 april t/m 17 juni 2018 presenteert Museum De Buitenplaats Paul van der Eerden. SAD ALCHEMY. Naast een selectie uit het oeuvre van de Rotterdamse kunstenaar uit de periode 1993 tot 2018 toont het museum de series Sad Alchemy en Bad Breath.

Paul van der Eerden

Paul van der Eerden is een veelzijdig kunstenaar. Deze veelzijdigheid schuilt niet alleen in zijn manier van werken en onderwerpkeuze, maar ook in de wijze waarop hij zich niet alleen als tekenaar maar ook als curator en haast antropoloog beweegt in de kunstwereld. Naast observaties van de wereld waarin we leven zijn ook de kunstgeschiedenis, literatuur en poëzie een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk. Binnen die wereld is Van der Eerden gefascineerd door het menselijk bestaan en dan met name de zwarte kant daarvan. Zelf noemt hij de onverschilligheid van de medemens als een van de belangrijkste thema’s van zijn werk. Andere onderwerpen zijn de absurditeit van het dagelijks leven, het geweld in de menselijke omgang en de tragiek die inherent is aan het menselijk bestaan. Van der Eerden maakt sinds het eind van de jaren tachtig voornamelijk tekeningen in potlood en kleurpotlood die vaak in grote series gepresenteerd worden. Sad Alchemy toont de onmogelijkheid tot verbinding tussen de beide seksen en het leed dat hieruit voortkomt. Mannelijke en vrouwelijke figuren bewegen naast elkaar, over elkaar heen en in elkaar zonder samen te smelten. Eenzelfde thematiek onderzocht Van der Eerden een jaar lang in Bad Breath, een serie van 52 imaginaire tijdschriftomslagen. Hans Lemmen, Erik Odijk en Arno Kramer gingen Paul van der Eerden voor in de lijn van tekenaars die Museum De Buitenplaats sinds 2015 brengt. Van der Eerden voegt met zijn eigenzinnig, uniek en surrealistisch oeuvre een nieuw hoofdstuk toe aan deze reeks van tekententoonstellingen. Bij Paul van der Eerden. SAD ALCHEMY verschijnt een catalogus met teksten van Sandra Smets, Peter Nijenhuis en Patty Wageman. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, Stichting Beringer Hazewinkel en Rabobank Noord-Oost Drenthe.    

Auteur

admin