Vertelling: 'In oorlog en liefde'

PATERSWOLDE

Timo Waarsenburg, auteur van ‘In oorlog en liefde’ treedt donderdag 12 arpil voor het eerst op in het Noorden van het land. In Ons Dorpshuis in Paterswolde kunt u luisteren naar zijn vertelling ‘In oorlog en liefde’.

In oorlog en liefde vertelt op indrukwekkende wijze het waargebeurde oorlogsverhaal van Hans Beckman (1919-2011): een Nederlands militair, verzetsman en Auschwitz-gevangene die in de grootste doodsfabriek die de wereld ooit gekend heeft de liefde van zijn leven vindt.

Het verhaal in een notendop

Beckman is een cadet-sergeant in het Nederlandse leger als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In de eerste maanden van 1940 krijgt hij de oorlog al vol voor zijn kiezen: hij verliest zijn zusje en ziet zijn vader afgevoerd worden naar de Scheveningse gevangenis. Vastberaden om de Duitsers vanuit Engeland te bevechten, probeert hij met zijn broertje naar Zwitserland te vluchten. Maar het lot beschikt anders. Ze worden gepakt en afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Daar, op de fundamenten van de dood, raakt hij op slag verliefd. En omdat kansen in het kamp schaars zijn, vraagt hij het meisje meteen ten huwelijk. Zouden ze elkaar ooit nog zien?

Timo Waarsenburg

Historicus, schrijver en verteller Timo Waarsenburg (1972) interviewde Hans Beckman voor verschillende kranten. Het verhaal liet hem nooit meer los. In 2017 maakte hij er een vertelling van voor het Bevrijdingsfestival in Den Haag. Sindsdien voert hij zijn voorstelling door het hele land op. Hij staat in theaters en treedt op voor scholen. Zelf zegt hij dit over ‘In oorlog en liefde: “De geschiedenis is een aaneenschakeling van oorlogen. Toch neemt de tweede wereldoorlog in dat palet een aparte plaats in. Door de holocaust, de georganiseerde en systematische uitroeiing van een complete bevolkingsgroep, niet om wat ze deden maar om wie ze waren. Dat mensen als wij eigenlijk zomaar, in een paar jaar tijd, kunnen verworden tot vervolgers of vervolgden. Dat mag nooit meer gebeuren. En om die reden mag wat toen is gebeurd nooit vergeten worden. En tezelfdertijd is het net belangrijk om te laten zien dat er altijd toekomst is. Dat op elke bodem, hoe dor of verschroeid ook, liefde wortel kan schieten.”

Anderen over ‘In oorlog en liefde’

“Het aantal mensen dat de oorlog zelf heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Het is daarom heel belangrijk dat ook de naoorlogse generaties een actieve rol spelen bij het doorgeven van deze persoonlijke verhalen. Timo Waarsenburg doet dat met In oorlog en liefde op een bijzondere manier”, Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4-5 mei "Na vier minuten had ik al kippenvel en net voor het eind zelfs een traan over mijn wang. Heel knap neergezet. Een verrijking!", Tom Frijns, Rijswijk. "Deze voorstelling biedt leerlingen een indringend portret van het verzet en de holocaust in de Tweede Wereldoorlog, maar ook van de liefde. 4Mavo heeft ademloos geluisterd", Liesbeth Augustijn, Rector St. Maartens College, Voorburg. "Een ontzettend meeslepend verhaal dat op een persoonlijke manier wordt overgedragen. De details in het verhaal in combinatie met de dynamische manier van vertellen, hebben er voor gezorgd dat ik de gehele voorstelling op het puntje van mijn stoel heb gezeten", Thom Homsma, student Delft. Deze voorstelling is georganiseerd door het Herdenkingscomité Eelde en de Culturele Raad Eelde. Voor meer informatie zie www.facebook.com/oorlogliefde Datum: donderdag 12 april, aanvang: 20:00 uur Locatie: Ons Dorpshuis, Bähler Boermalaan 4 Paterswolde Entrée € 8,00 (incl. koffie / thee) Voorverkoop: TIP-kantoor (Micadeau Mode), Hoofdweg 179, Paterswolde Tel. 050 309 46 40

Auteur

admin