Duivelse dilemma's. Een familie in oorlogstijd

Haren

Louwrens Hacquebord vertelt op vrijdagavond 20 april bij boekhandel Boomker over de door hem geschreven familiegeschiedenis: "Duivelse dilemma's. Een familie in oorlogstijd".

Oorlog en onderdrukking stellen mensen voor morele keuzes die verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

In Dokkum weigert de scholier Tjerk Hacquebord een Ausweis te halen en moet onderduiken. Zijn vader kiest ondubbelzinnig voor het verzet. Diverse mensen om hen heen maken andere keuzes.

Op basis van een aantal A-viertjes met aantekeningen uit zijn vaders nalatenschap, archiefonderzoek en gesprekken met nog levende getuigen, geeft Hacquebord in deze spannend geschreven, meeslepende familiegeschiedenis een beeld van verzet en collaboratie in een kleine gemeenschap en de motieven die mensen hadden om voor het een of het ander te kiezen. De schrijver richt bovenal een monument op voor zijn vader en het verzet rond Dokkum.

Louwrens Hacquebord studeerde fysische geografie, historische geografie en archeologie. Hij was hoogleraar Arctische en Antarctische Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook na zijn emeritaat blijft hij boeken schrijven, zoals "De Noordse Compagnie 1614-1642" en "Wildernis. Woongebied en wingewest".

Datum: vrijdagavond 20 april

Tijd: 19.30 uur

Plaats: boekhandel Boomker

Entree: gratis

Aanmelden gewenst via boomkernieuws@boomker.nl


Auteur

Redacteur