Groenenberglezing door Wil Legemaat

GLIMMEN

De Harense Wil Legemaat verzorgt donderdag 3 mei, in samenwerking met historisch vereniging Haren ‘Old go’, de Groenenberglezing ‘De Tweede Wereldoorlog in Haren’.

Bijna alles wat in WOII in Nederland gebeurde, gebeurde ook in Haren, op de schaal van Haren. De joodse mensen werd het leven al snel moeilijk tot bijna onmogelijk gemaakt. Maar voor de anderen ging het gewone leven nog vrij lang door, al werd het moeizamer door schaarste en distributie. Er sneuvelden Harener militairen in de meidagen van 1940, er kwamen inwoners om als gevolg van tewerkstelling in Duitsland, er waren NSB’ers en er waren veel vormen van verzet. Driekwart van de joodse inwoners van Haren overleefde de holocaust niet en van de niet-joodse slachtoffers kwamen de meesten in het laatste half jaar van de oorlog om het leven. Het thema van de nationale herdenking op 4 mei is dit jaar: het verzet. Wil Legemaat zal in haar lezing in het kort een beeld schetsen van het leven in Haren in de oorlogsjaren en daarna uitgebreider van het verzet in Haren en vertellen over de twintig mensen die omkwamen ten gevolge van hun verzetsactiviteiten. Aan de hand van het verhaal van één van hen wordt een link gelegd naar de joodse slachtoffers en naar de hedendaagse contacten met nabestaanden in Israël en Canada. Contacten die er nooit geweest waren als we niet meer zouden herdenken… Groenenberglezing door Wil Legemaat - ‘De Tweede Wereldoorlog in Haren’ Donderdag 3 mei Om 19.30 is de inloop. De lezing start om 20.00 uur Entree 3 euro (leden van Old Go uitgezonderd) Dorpshuis De Groenenberg, Markeweg 17 Glimmen

Auteur

admin