Yahya in finale Nationale LeesVertelwedstrijd

HAREN

ahya Liban Mohamed (10), leerling van de Kentalis Guyotschool in Haren, wist een finaleplaats te bemachtigen voor de bijzondere wedstrijd verhalen vertellen in gebarentaal. Op zaterdag 21 april vindt in Utrecht voor de 21ste keer de finale van de Nationale LeesVertelwedstrijd plaats.

Samen met zes andere dove en slechthorende kinderen uit heel Nederland staat Liban Mohamed tijdens de finale op het grote podium van het Beatrix Theater in Utrecht. Yahya en de andere finalisten gaan tijdens de finale een fragment uit hun favoriete boek voordragen in gebarentaal, en strijden om de titel ‘Meesterverhalenverteller 2018’.

Geschreven tekst voordragen in gebarentaal is niet makkelijk. Er is namelijk een groot verschil tussen geschreven Nederlands en de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Dit maakt lezen voor veel dove en slechthorende kinderen lastig(er).

De Nationale LeesVertelwedstrijd is in het leven geroepen om het lezen onder kinderen met een auditieve beperking te stimuleren én om te laten zien hoe talentvol deze kinderen zijn. Een voordracht in gebarentaal kan namelijk ontzettend mooi en spannend zijn.

Yahya en de andere kinderen hebben zich maandenlang voorbereid op hun moment in de schijnwerpers. Wie er met de eerste prijs naar huis mag wordt bepaald door een professionele jury van gebarentaaldocenten en experts, die bijvoorbeeld kijken naar mimiek, tempo en gebarenschat. Naast de voordrachten van de finalisten wordt er een theaterstuk opgevoerd met dove acteurs en een aantal kinderen uit de voorrondes.

Finale Nationale LeesVertelwedstrijd. Zaterdag 21 april 2018 – Beatrix Theater Utrecht. Aanvang: 10:00 uur. Het evenement is gratis toegankelijk.

Meer informatie is te vinden op www.leesvertelwedstrijd.nl.


Auteur

Redacteur