Herdenking slachtoffers April-meistaking 1943 Appèlbergen

Haren

De jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de APRIL-MEISTAKING 1943 te Appèlbergen in Glimmen vindt plaats op 3 mei.

De herdenking begint om 14:00 uur met een Stille Tocht vanaf het Paviljoen Appèlbergen naar het Monument waar de Herdenking plaats gaat vinden. De April-Meistaking 1943 was in Nederland de tweede grote staking tegen het wrede optreden van de Duitse bezetters. Stichting 3 mei Herdenking Appèlbergen herdenkt ieder jaar op 3 mei alle slachtoffers uit de drie noordelijke provincies en met name de 34 vermoorde mensen die in de Appèlbergen in Glimmen in massagraven zijn gedumpt. Op 3 mei 2004 is onder grote belangstelling het Monument onthuld, dicht bij de plaats waar 19 lichamen in december 1945 zijn teruggevonden en zijn herbegraven. 15 anderen behoren tot de “vermisten”. Alle slachtoffers zijn afkomstig uit Friesland, Groningen en Drenthe. Dit Monument en de jaarlijkse herdenking betekenen een erkenning voor de nabestaanden en familie en is een herkenning voor jong en oud in onze tijd; dat óók zij nooit vergeten hen die tegen het onrecht streden en voor de vrijheid van Nederland hun leven hebben gegeven. Het bestuur van de Stichting 3 mei Herdenking Appèlbergen hoopt dat velen aanwezig zullen zijn om stil te staan bij wat er is gebeurd in 1943.

Auteur

admin