Het mandala meisje

Haren

In de Hoeksteen in Noordlaren is op dit moment een expositie van mandala’s te zien gemaakt door de 15-jarige Pauline Heijtbrink uit Haren. In twee zalen zijn haar mandala’s te bewonderen.

Een mandala is een cirkel, een term uit de Tibetaanse kunst en het Tibetaans boeddhisme, voor een plan, kaart of patroon dat symbolisch de kosmos uitbeeldt. Een bijzondere vorm is de zandmandala die, omgeven met rituele ceremonies, wekenlang tot in minutieus detail wordt vervaardigd met kleine korreltjes zand, waarna het later weer ceremonieel wordt vernietigd en aan de natuur (stromend water) wordt teruggegeven.

Pauline haar mandala’s zijn allemaal door haar met stift zeer kunstzinnig ingekleurd. Ze gebruikt mooie felle kleuren waardoor sommigen van de muur lijken af te spatten.

Pauline vertelde mij dat ze al vanaf haar zesde jaar mandala’s inkleurt en hier wel drie dagen per week mee bezig kan zijn. Ze vindt het bijzonder als alle kleuren samen komen en er een kleurrijk geheel ontstaat. Kleuren beïnvloeden stemmingen en stimuleren ideeën en bovenal als je aan het kleuren slaat wordt je gelukkig. Mandala’s inkleuren kan je ook helpen om je bewustzijn op één middelpunt van rust en stilte te richten.

En wie wil er nou niet zijn eigen expositie zodat ook anderen je kunststukken kunnen aanschouwen. En zo kwamen Pauline, haar familie en bekenden afgelopen zondag naar de opening. Waar een trotse kunstenaresse stralend rondliep en er zelfs al enkele van haar kunstwerken werden verkocht. Veel succes met de mooie expositie en wie weet waar dit alles nog toe zal leiden in de toekomst.

Mocht u langs de Hoeksteen komen en in de gelegenheid zijn om de mandala’s te aanschouwen dat kan nog op 20 mei en 24 juni van 14.00 tot 17.00 uur.

De Noordlarense Tia Ebbinge verzorgt om de week de rubriek UUT Noordlaren


Auteur

Redacteur