Zanger slotlied Koningsdag oefent lied in gebaren met leerlingen Guyotschool

HAREN

‘Kijk, lees en zing tijdens Koningsdag in Groningen mee met het lied Mien Grunneger Stad van zanger/componist Arnold Veeman’. Daar kan binnenkort aan worden toegevoegd: ‘Gebaar mee!’ Want dove leerlingen van de Kentalis Guyotschool oefenen samen met de zanger het lied in Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Slotlied Koningsdag

Het lied Mien Grunneger Stad van Arnold Veeman wordt tijdens Koningsdag gezongen op de Vismarkt, onder begeleiding van het Noordpool Orkest. Het is het finalestuk van het bezoek van het koningspaar op 27 april. Toen bekend werd gemaakt dat dit het slotlied werd, nam de school het initiatief om de zanger te benaderen. Op de vraag of hij het lied samen met de leerlingen op school wilde komen oefenen, hoefde hij niet na te denken. De leerlingen kregen direct een enthousiaste bevestiging: de zanger komt langs op school om een uur lang samen te oefenen. Binnen die tijd moet het refrein zeker lukken. Of Arnold Veeman het refrein in Nederlandse Gebarentaal ook echt uitvoert op 27 april, dat is nog even afwachten… Het lied gaat over de nachtelijke wandelingen door de stad, destijds in zijn studententijd. Toen had hij niet kunnen bedenken dat dit ooit het finalestuk zou worden tijdens een Koningsdag, laat staan dat hij het in gebarentaal zou leren. Het lied Mien Grunneger Stad, in Nederlandse Gebarentaal staat inmiddels op YouTube.

Nog meer gebaren

Leerlingen van Kentalis zijn benaderd door dansacademie Lucia Marthas om op Koningsdag in gebarentaal mee te zingen in gebaren, met een gelegenheidskoor. Daarnaast werken leerlingen van de Kentalis Guyotschool aan de ‘Gebarenboom’, voorzien van beeldschermpjes. Via filmpjes kan de bezoeker kennismaken met allerlei vormen van communicatie waaronder NGT. De boom komt te staan op de vrijmarkt voor volwassenen in het Noorderplantsoen. Gebarentolken en vrijwilligers van het Dovenclubhuis zijn erbij aanwezig.

Doofvriendelijk Groningen

Het slotlied is niet het enige item van Koningsdag dat toegankelijk wordt gemaakt voor de dove doelgroep: het clubhuis voor Doven heeft gezorgd voor het toegankelijk maken van Koningsdag voor doven en slechthorenden. Zo komen er tolken te staan op enkele plekken van de route. Het bezoek met tolk wordt op tv uitgezonden van 10.45 tot 13.40 uur op NPO Nieuws, via Ziggo op kanaal 501 en via KPN op kanaal 43.

Over Kentalis

Kentalis is er voor mensen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, ook als zij meerdere beperkingen hebben. Zij kunnen bij Kentalis terecht voor onderzoek, zorg en onderwijs op maat, dicht bij huis en op locaties door heel Nederland. Ook werkt Kentalis samen met zorg- en onderwijsprofessionals in het binnen- en buitenland en deelt Kentalis met hen kennis. Onder het motto: ‘Samen komen we verder’.

Auteur

admin