Langs graven van Groninger verzetsstrijders

Wie waren ze, Groninger verzetsstrijders, begraven op de Zuiderbegraafplaats? Op woensdag 2 en donderdag 3 mei is er een speciale rondleiding langs graven van Groninger verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de Duitse overheersers omkwamen. Gids Henk Bakker leidt u rond en vertelt het verhaal van de verzetsstrijders.

Dappere mensen die op verscheidene plaatsen, plaquettes of in geschriften al geƫerd worden, maar min of meer onbekend begraven liggen op de Zuiderbegraafplaats. Heel verschillende mensen, met bijvoorbeeld heel verschillende beroepen: onder andere advocaat, raadslid, stuurman, magazijnbediende, elektricien, ambtenaar, verpleger, machinist, winkelier en politieagent.

De bekendste zijn misschien wel Pieter Hermannus Everhardus van Dooren, vermoord in de Kreupelstraat en waar de van Doorenveste op het Zernikecampus naar genoemd is, Sypko Domela Nieuwenhuis, nazaat van de bekende socialist Domela Nieuwenhuis, Arend van Essen, Anna Buringa, Nicolaas Arie Cornelis van Baalen, doodgeschoten waarschijnlijk in zijn woning aan de Parklaan door vermoedelijk de SD'er Lehnhof.

De rondleiding is gratis en begint om 14.00 uur.

Meer info: zuiderbegraafplaatsgroningen.nl.

Opgave is verplicht en kan via: (050) 309 06 49 of via info@henkbakker.nl.