Haren leeft! | Arnold

De spreekbeurt van Bennie Hoekema

“Mijn spreekbeurt gaat over de fusie met de gemeentes. De regering van heel Nederland heeft gezegd dat gemeentes moeten fuseren. De regering heeft het heel druk. Daarom moet een meneer van de provincie dat allemaal organiseren. Hij heeft gezegd dat Haren moet fuseren met Groningen en Ten Boer. Ten Boer is ook een dorp. Ik weet niet hoe groot Ten Boer is, want ik ben er nog nooit geweest. Sommige mensen in Haren vinden het een stom plan. Die zeggen dat Haren beter alleen kan blijven. En dat alle weilanden vol met huizen komen. Daar is vier jaar geleden een verkiezing over geweest. De meeste mensen wilden geen fusie. Maar dat is vier jaar geleden. Toen zaten we nog in groep 4! Dus of ze dat nu ook nog vinden weet ik niet. Me vader zegt dat het wel meevalt. En dat die huizen er zonder fusie ook komen. Misschien zelfs wel eerder. Er is een club mensen die super erg tegen de fusie zijn. Die hangen posters voor het raam. En die protesteren heel veel. Zelfs helemaal in Den Haag. Ze hopen dat het dan niet doorgaat. Twee van die meneren schreven een echte brief naar koning Willem Alexander. Die brief stond in het Dagblad van het Noorden. Ook leuk, krijg je een brief en dan staat-ie ook in de krant. Ik heb geprobeerd hem te gelezen. Het was een hele moeilijke brief. Er stonden heel veel uitroeptekens in, dat weet ik nog. En die meneren hadden allemaal deftige afkortingen voor hun namen staan. Hele belangrijke meneren, denk ik. Vorige week was Haren op tv. In het Acht Uur Journaal. Dat was wel spannend. Je zag allemaal bekende gebouwen op tv! Het was omdat de Tweede Kamer moet zeggen of de fusie doorgaat. Er is ook een Eerste Kamer, maar ik weet niet waar. De Tweede Kamer is ook een soort regering. Die hebben een hele avond daarover gepraat. Maar of het nou doorgaat of niet wilden ze nog niet zeggen. Dat vond ik flauw. We horen later wel hoe het gaat. Er was ook nog een meneer die zei dat de meneer van de Provincie was bedreigd. Omdat hij de fusie moet organiseren. Dat iemand dat niet wil en dan zegt ik ga jou pakken. Dat vind ik stom. Iedereen mag toch zelf weten wat hij wil? Ik hoop dat de fusie doorgaat, want dan krijgt die meneer lekker niet zijn zin. Dit was mijn spreekbeurt.”