Herinneringsbijeenkomst Clara van Coevorden

HAREN

Op 4 mei vindt de herinneringsbijeenkomst voor Clara van Coevorden plaats bij Visio De Heukelom in Haren.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Clara van Coevorden, een blind Joods meisje samen met haar moeder via Kamp Westerbork werd gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor, waar zij beiden omgebracht werden. Clara woonde destijds in het blindeninstituut aan de Rijksstraatweg in Haren (nu Visio De Heukelom).

Op 4 mei wordt een herinneringsbijeenkomst voor het meisje gehouden bij De Heukelom. Na afloop van de bijeenkomst onthult een familielid van Clara (een dochter van haar nicht) het ‘Clara van Coevordenplein’, ter nagedachtenis aan het meisje. We nodigen u van harte uit om de bijeenkomst bij te wonen.

Expositie & herinneringsbijeenkomst

Onderdeel van de bijeenkomst is een mini-expositie. Genodigden en andere geïnteresseerden worden met beeld en geluid meegenomen in het levensverhaal van Clara. De expositie, tot stand gekomen in samenwerking met het Maartenscollege, is al te zien in ’t Clockhuys in Haren (vanaf 20 april). De expositie verhuist op 4 mei naar De Heukelom voor de herinneringsbijeenkomst aan de Rijksstraatweg 284-286 in Haren. De bijeenkomst begint om 13.00 uur.

Clara van Coevorden

Op 13 april 1943 werd Clara, samen met haar moeder Schoontje van der Veen, op transport gezet naar vernietigingskamp Sobibor. Daar kwamen beiden op 16 april 1943 om het leven in de gaskamer. Ieder jaar op 4 mei vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats voor Clara en andere oorlogsslachtoffers bij de Stolpersteine (struikelsteen). De steen is bij de ingang van De Heukelom ingemetseld voor het meisje. Clara’s vader werd begin 1942 al naar Westerbork overgebracht en is vandaar op 16 oktober gedeporteerd. Op 2 nichtjes na, kwam de hele familie van Clara om in de Tweede Wereldoorlog.