40 jaar Wereldwinkel Haren

HAREN

De Wereldwinkel Haren, gevestigd aan de Hortuslaan 4 in Haren, bestaat 40 jaar en dit wordt feestelijk gevierd.

Toen in 1968 op een UNCTAD vergadering het de derde wereldlanden niet lukte om betere handelsvoorwaarden te krijgen, besloot journalist Dick Scherpenzeel in Nederland om een Wereldwinkel te openen. Dit voorbeeld werd overal in Nederland opgevolgd en dus ook in Haren.

Het eerste verkooppunt was bij een particulier huis aan de Rijksstraatweg. Inmiddels is de Wereldwinkel Haren al weer jaren gevestigd aan de huidige locatie. De winkel wordt volledig gerund door vrijwilligers. Alle artikelen zijn fair trade gemaakt.

Fair trade

Fair trade is een goed systeem om armoede te bestrijden. De arbeiders/medewerkers die werkzaam zijn in fair trade organisaties, ontvangen een eerlijk loon, hebben gezondheidszorg en hun kinderen kunnen naar school. Zodra de artikelen gefabriceerd zijn, worden ze door de producenten gekocht en ontvangen de mensen hun salaris. Daarna gaat alles naar Wereldwinkels voor de verkoop. De producenten houden bij de fabricage rekening met onze Nederlandse smaak.

Viering

Het 40-jarig bestaan wordt gevierd van zaterdag 12 mei tot en met zaterdag 19 mei, met als hoogtepunt het bezoek van de burgemeester van Haren op dinsdagmiddag 15 mei van 14.00 - 15.00 uur.

De hele week wordt gratis thee/koffie geschonken met iets lekkers en er zijn speciale aantrekkelijke aanbiedingen, zoals een wereldtas met zoete of hartige lekkernijen. Speciale uitnodigingen zijn gestuurd aan Ondernemend Haren, de kerken (die bijna allemaal onze producten afnemen) en de bewoners van de Hortuslaan.

Voor verdere informatie zie de website: www.wereldwinkelharen.nl